Із видовищної "візитівки Греції" тікають монахи через наплив туристів

Із видовищної "візитівки Греції" тікають монахи через наплив туристів

Фото: grekomania.ru

Братія одного з монастирів Метеори відродила обитель на Афоні.

Літаючі кам'яні стовпи, восьме диво світу, творіння Божих рук – так називають знамениті грецькі монастирі Метеори. Величезні скелі, на перший погляд, підпирають небо, а як на їхніх верхівках облаштувалися ченці – видається чудом, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Нині на Метеори прокладено звивисту асфальтову дорогу. Нею користуються паломники та туристи. А колись монахи десятиліттями на своїх спинах тягали дошки, колоди та глину на верхівки цих гір. Вони зводили стіни, висікали сходинки у твердому камені. І рік за роком, покоління за поколінням будували свої монастирі. Сотні тисяч туристів, які приїжджають на Метеори, не ймуть віри, що таке можливе. Це місце приваблює натовпи людей з усього світу. У монастирях люди вже не поділяють себе на конфесії. Вони кажуть, що Бог один, а це місце справді наближає до неба.

Сотні прочан та туристів приваблюють краєвиди Метеори та відроджений монастир Симонопетра

Сотні прочан та туристів приваблюють краєвиди Метеори та відроджений монастир Симонопетра

Продавець сувенірів Георгіус торгує вже багато років. У його кишенях можна знайти валюти ледве не всіх держав, а пам'ять тримає фрази більшості відомих мов світу, достатні для того, аби порозумітися з туристами. Є в нього і гривні, і враження від українських гостей, яких, каже, приїздить багато. "Тут приїжджав позашляховик, великий такий", - розповів він.

Нині на Метеорах багато туристів, але майже не видно ченців. Вони ховаються у своїх келіях, щоб гамірні відвідувачі не відволікали від молитви. Саме через туристів та мирську суєту 43 роки тому Метеори покинула братія найбільшого тутешнього монастиря. Ієромонах Ємельян повів молодих ченців через гори на другий бік Греції – на святу гору Афон. Старець Єлисей з теплотою та ніжністю згадує ті часи. У 1973 році він і не зчувся, як разом з іншими молодими монахами увійшов у земний уділ Матері Божої. "На Метеорах був дуже розвинений туризм. Там були не надто підходящі умови для монашого життя. Ми навіть одразу не зрозуміли, як пішли за цим старцем. Це був апостольський поклик до монашества", - каже отець Єлисей.

Монастир Симонопетра тоді був у жахливому стані – стояв напіврозвалений. Але ченці вирішили оселитися саме у цьому місці, бо їх вразили старі монахи, які доживали тут свого віку і вміли бесідувати зі святими. Майже всі старці передбачили свою смерть: хтось за день, хтось за місяць, а хто й за рік називали точну дату. Сьогодні монастир Симонопетра один з найкращих на Афоні. З усього світу туди прагнуть приїхати прочани, щоб поклонитися мощам, помолитися разом із ченцями монастиря, просто подивитися на святу гору Афон. Отець Петро вже багато років приїжджає сюди з португальського Кашкайші. Каже, щоб умиротворитися, забути про суєту, відвикнути від мобільного телефона та телевізора. "Нам, священикам, також потрібно під заряджати свої батарейки", - пояснює він.

Прочани також масово приїжджають на Афон, але там рідко бувають люди, які далекі від церкви. Все-таки дістатися до Афону значно важче, ніж на Метеори. Але ті, хто вже приїхав, обов'язково змінюються. Бо відвідини цієї святині дарують не лише туристичні враження, але й духовний досвід.

Кореспондент ТСН Олександр Загородний

Повʼязані теми:

Наступна публікація