"Ізраїль, тримайся". Трамп заявив про незгоду з резолюцією ООН щодо країни

"Ізраїль, тримайся". Трамп заявив про незгоду з резолюцією ООН щодо країни

Фото: Reuters

Новообраний президент США запевнив, що відновлюватиме стосунки Ізраїлем.

Новообраний американський президент Дональд Трамп має намір встановити більш дружні стосунки з Ізраїлем після своєї інавгурації. Про це Трамп написав у своєму мікроблозі.

"Ми не можемо більше дозволити таке ставлення до Ізраїлю – з презирством та неповагою. Вони колись мали дуже доброго друга в особі США… але вже не має. Спочатку та жахлива угода з Іраном, а тепер це (ООН)! Ізраїль, тримайся, 20 січня вже скоро (дата офіційної інавгурації Трампа – ред)", - написав Трамп.

Нагадаємо, Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка визнає незаконними ізраїльські поселення на території Палестини, включаючи Східний Єрусалим. Така резолюція була прийнята вперше завдяки делегації США, яка не скористалася правом вето, як раніше, а лише утрималася. За резолюцію проголосували Британія, Франція, Росія, Китай, Японія, Ангола, Єгипет, Уругвай, Іспанія, Сенегал, Нова Зеландія, а також Україна.

В ухваленому документі закликають Ізраїль припинити будівництво поселень на окупованій території Палестини. Такі поселення називаються "кричущим порушенням міжнародного права" і такими, що не мають юридичної сили. Радбез зажадав від Ізраїлю негайно припинити поселенську діяльність.

Ізраїль у свою чергу відмовився визнавати резолюцію і звинуватив адміністрацію Барака Обами в домовленостях з ООН за спиною Тель-Авіва. В заяві від імені уряду Біньяміна Нетаньяху мовиться, що Ізраїль має намір співпрацювати з адміністрацією Дональда Трампа і конгресменами, щоб "уникнути наслідків цієї абсурдної резолюції".

Ізраїль відкликає послів із країн-авторів резолюції Радбезу ООН. Також Сенегал не отримуватиме допомогу від Тель-Авіву. 24 грудня прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху скасував офіційний візит до своєї країни прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Повʼязані теми:

Наступна публікація