Ізраїль знехтував резолюцією ООН і дозволив зведення ще 2,5 тисячі будинків на окупованих землях

Ізраїль знехтував резолюцією ООН і дозволив зведення ще 2,5 тисячі будинків на окупованих землях

Фото: Reuters

Нові будинки зведуть на західному узбережжі ріки Йордан.

В Ізраїлі затвердили план зі зведення 2,5 тисячі нових поселенських будинків на території окупованого західного узбережжя ріки Йордан. Це рішення ухвалили через два дні після дозволу на понад 500 нових домівок в окупованому Східному Єрусалимі.

Про це повідомляє Al Jazeera.

Міністр оборони Ізраїлю Авігдор Ліберман заявив у вівторок, 24 січня, що він і прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу погодився на дозвіл "у відповідь на потреби в житлі".

Це найбільший із нещодавніх планів щодо поселень, запропонованих Ізраїлем після того, як до влади у США прийшов Дональд Трамп, який некритично налаштований до ізраїльських поселень на противагу його попереднику — Бараку Обамі.

Ліберман сказав, що більшість житлових будинків зведуть на території поселень, що вже існують, у районах, де живе більшість поселенців і які Ізраїль хоче зберегти під своїм контролем за будь-якої мирної угоди з палестинськими чиновниками в майбутньому.

Додамо, що ізраїльські поселення побудовані на Західному березі ріки Йордан та в Східному Єрусалимі — в районах, захоплених Ізраїлем у війні 1967 року.

Нагадаємо, у грудні 2016 року стався дипломатичний скандал через те, що на Радбезі ООН ухвалили резолюцію, яка визнає ізраїльські поселення в Палестині незаконними. При цьому навіть США, які зазвичай накладали вето під час подібних голосувань, просто утрималися від голосування. У зв'язку з цим Ізраїль вирішив відкликати своїх послів з країн-авторів резолюції та скасував зустріч Нетаньягу з прем'єром України Гройсманом після того, як і Україна схвально проголосувала за документ. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація