Катастрофічні повені почнуть штурмувати Землю набагато частіше

Катастрофічні повені почнуть штурмувати Землю набагато частіше

Повені на планеті почастішають / Фото: Фото EPA/UPG

Вчені прогнозують, що нищівні повені почастішають у десять разів.

Катастрофічні і руйнівні повені подібні до тих, які останнім часом накрили Європу, можуть почастішати. До такого висновку прийшла група вчених.

Вивчивши 11 окремих кліматичних моделей, вони уклали, що зміна клімату призведе до більшого розливу річок.

А повені, за їх словами, якраз і відносяться до числа найбільших стихійних лих, пов'язаних із зміною клімату.

За останні десять років щорічні втрати від повеней досягли десятків мільярдів американських доларів, щороку гинуть тисячі людей, каже Юкіко Хірабаяші з Токійського університету.

Його наукова робота була опублікована в науковому журналі Nature Climate Change від 9 червня, який присвячений проблемам глобальної зміни клімату.

Вчені виявили збільшення частоти розливу річок в Південно-Східній Азії, Південної Індії, Східній Африці і північній частині Анд.

Повінь в Європі / Фото: Фото EPA/UPG
А ось річки в деяких районах Північної та Східної Європи, Анатолії, Центральної Азії, центральної частини Північної Америки та південній частині Південної Америки, навпаки, будуть розливатися рідше.

За оцінками, число людей, яке може опинитися в зонах, схильних повені, залежить від зміни температур. Підвищення температури повітря на 2 градуси Цельсія може піддати ризику 27 мільйонів чоловік.

Потепління на 4 градуси збільшить кількість потенційних жертв до 62 мільйонів. Цифра зросте до 93 мільйонів, якщо температурний стрибок буде ще значніше - 6 градусів.

Вчені прогнозують, що в нинішньому столітті повені будуть траплятися кожні 10-50 років. А от у минулому столітті повені були рідкістю - раз на 100 років.

Таким чином, незалежно від кліматичного сценарію, повені на планеті почастішають, а кількість потенційних жертв збільшиться.

Як повідомлялося раніше, нині Європа страждає від нищівної повені, а надто Чехія, Прага та Польща. Повінь у Європі вже була названа найбільшим лихом століття.

Для подолання паводку в Німеччині виділять 8 млр євро

Для подолання паводку в Німеччині виділять 8 млр євро

Повʼязані теми:

Наступна публікація