КНДР випробувала водневу бомбу. Світ вибухнув різкими засудженнями і погрозами санкцій

КНДР випробувала водневу бомбу. Світ вибухнув різкими засудженнями і погрозами санкцій

Фото: Reuters

Світ засуджує провокаційні і небезпечні дії північнокорейського режиму.

Сьогодні, 6 січня, Північна Корея заявила про проведення першого випробування водневої бомби.

Міжнародна спільнота моментально відреагувала на заяву КНДР, забивши тривогу і обіцяючи "вдарити" новими санкціями.

Японія

Глава МЗС Японії Фуміо Кисида заявив, що проведення КНДР випробування водневої бомби є "загрозою безпеці" в Азіатському регіоні.

"Це (проведення випробування) є серйозною загрозою безпеки і не може бути виправдано жодним способом", - заявив він.

Кисида заявив про необхідність домагатися ухвалення нової резолюції Ради Безпеки ООН після проведення КНДР випробування водневої бомби.

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе наказав уряду сприяти співробітництву з США, Китаєм, Південною Кореєю та Росією. Уряд Японії заявив протест КНДР по дипломатичних каналах після проведення Пхеньяном випробування водневої бомби

Зазначимо, що Рада Безпеки ООН у середу вранці проведе позапланову зустріч після заяви КНДР про випробування водневої бомби. З ініціативою проведення зустрічі виступили США і Японія.

Південна Корея

Президент Південної Кореї Пак Кин Хе скликає екстрене засідання Ради національної безпеки у зв'язку з випробуванням водневої бомби в КНДР.

"Необхідні жорсткі заходи, включаючи потужні санкції РБ ООН, а також союзницьких і дружніх держав", — сказав президент.

МЗС Південної Кореї засудило ядерне випробування КНДР, назвавши його викликом міжнародному миру і порушенням рішень РБ ООН.

"Випробування водневої бомби кидає серйозний виклик міжнародному миру. Випробування водневої бомби Північною Кореєю стало порушенням резолюцій РБ ООН", — сказав заступник міністра закордонних справ країни Корея Лім Сон Нама.

Голова Організації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань вважає, що ядерне випробування в КНДР представляє серйозну загрозу.

"Ця дія є порушенням загальновизнаних норм, що забороняють випробування ядерної зброї. Це є серйозною загрозою для миру і безпеки", — заявив глава Лассина Зебро.

США

Білий дім закликає Північну Корею дотримуватися міжнародних зобов'язаннь.

"Поки ми не можемо підтвердити ці заяви, ми засуджуємо будь-які порушення резолюцій Ради безпеки ООН і знову закликаємо Північну Корею дотримуватися її зобов'язань", — заявив прес-секретар Ради національної безпеки Білого дому США Нед Прайс, додавши, що США відповість відповідним чином на будь-які провокації Північної Кореї.

Франція

Франція назвала неприйнятним порушенням резолюцій РБ ООН з боку КНДР, яка заявила про проведення випробування водневої бомби, та закликає міжнародне співтовариство до твердої реакції.

"В очікуванні підтвердження особливостей ядерних випробувань, які були оголошені і спостерігалися цієї ночі в Північній Кореї, Франція засуджує це неприпустиме порушення резолюцій Ради Безпеки і закликає до твердої реакції міжнародного співтовариства", — йдеться в заяві адміністрації Франсуа Олланда.

Австралія

МЗС Австралії виступило із засудженням ядерного випробування КНДР.

"Австралія у різкій формі засуджує провокаційні і небезпечні дії північнокорейського режиму, який, за заявами, здійснив сьогодні ядерний вибух", — йдеться в заяві.

Росія

Також у Росії голова міжнародного комітету ради федерації Костянтин Косачов заявив, що будь-які дії КНДР з реалізації ядерної програми зачіпають національну безпеку РФ.

Китай

Китай висловив рішучий протест через ядерне випробування в КНДР.

"Ми закликаємо КНДР дотримуватися своїх зобов'язань щодо нерозповсюдження ядерної зброї та припинити будь-які дії, які можуть погіршити ситуацію", — заявила офіційний представник МЗС КНР Хуа Чуньін.

Великобританія

Глава МЗС Великобританії Філіп Хаммонд назвав випробування КНДР водневої бомби провокацією і серйозним порушенням резолюцій РБ ООН.

"Якщо повідомлення про випробування водневої бомби Північною Кореєю правдиві, то це серйозне порушення резолюцій РБ ООН і провокація, яку я беззастережно засуджую", — заявив Хаммонд.

Нагадаємо, що випробування у КНДР водневої бомби викликало землетрус біля ядерного полігону.

Повʼязані теми:

Наступна публікація