Королева кривих ліній. Чим відома архітектор Заха Хадід

Британська дизайнер іранського походження померла від серцевого нападу у віці 65 років.

У четвер, 31 березня, пішла з життя легендарна архітектор Заха Хадід. Британська дизайнер іранського походження померла від серцевого нападу у віці 65 років в лікарні Маямі, де вона лікувала бронхіт.

Заха Хадід народилася в Багдаді. Навчалася в Лондоні в Архітектурній асоціації. У 1980 році вона заснувала власну архітектурну компанію Zaha Hadid Architects.

Архітектор побудувала грандіозні споруди у всьому світі. Стиль, який вона використовувала, називається деконструктивізмом. Йому притаманні візуальна ускладненість, несподівані зламані форми, підкреслено агресивне вторгнення в міське середовище.

У 2004 році стала першою в історії жінкою-архітектором, нагородженою Прітцкерівською премією (за досягнення в архітектурі).

До найвизначніших її проектів відносять: MAXXI: італійський національний музей ХХІ століття мистецтв в Римі (2009), Центр водних видів спорту в Лондоні для Олімпійських ігор 2012 року (2011), Центр Гейдара Алієва в Баку (2013) і стадіон для Чемпіонату світу з футболу в Катарі у 2022 році.

Повʼязані теми:

Наступна публікація