Королівська грація. Як британський монарх урочисто відкрила сесію парламенту

Церемонія відкриття парламенту традиційно відбувається у Палаті лордів у Вестмінстерському палаці.

У середу, 18 травня, у Великобританія відбулася щорічна церемонія відкриття парламенту. Вона відзначає початок сесії парламенту. Церемонія проходить у Палаті лордів у Вестмінстерському палаці.

Церемонія відкриття парламенту відбувається за певними незмінними традиціями. Так, монарх прибуває до Вестмінстерського палацу у кареті, запряженій кіньми, у супроводі королівської кінної гвардії. Над будівлею протягом всієї церемонії замість Юніон Джека майорить королівський штандарт.

Монарха зустрічають лорд-обер-гофмейстер із довгим дерев'яним жезлом в руці і герольдмейстер, що несе на плечі паличку з металевим наконечником. Вони ведуть монарха по коридорах, йдучи попереду нього разом із парламентським приставом, який несе церемоніальну булаву, викрикуючи фразу: "Гості, шапки геть!", - щоб присутні оголили голови перед Її Величністю.

Зайшовши до Палати лордів, королева вітає присутніх, потім сідає на приготований для неї трон і запрошує всіх сісти. Члени верхньої палати одягнені для церемонії в свої парадні червоні мантії і перуки.

Коли збирається весь парламент, монарх виголошує тронну промову, у якій оголошує законодавчу програму уряду на майбутню сесію парламенту. Промову складає прем'єр-міністр.

Щоб народні обранці незаконно не позбавили монарха свободи, один депутат залишається в Букінгемському палаці і стежить за королівською промовою по телебаченню.

Після закінчення церемонії королева так само повертається у кареті до Букінгемського палацу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація