Кремль підштовхує Грецію до виходу із єврозони - Die Zeit

Кремль підштовхує Грецію до виходу із єврозони - Die Zeit

Новий газопровід через Грецію надасть Путіну велику перевагу / Фото: Reuters

За даними ЗМІ, через грецький порт Росія отримає доступ до країни-члену НАТО.

Вихід Греції із єврозони може стати можливістю для президента Росії Володимира Путіна розширити свою сферу впливу.

Про це пише Хайке Бухтер у статті під назвою "Америка побоюється хаосу, пов'язаного з грекситом (термін, який використовують ЗМІ для позначення виходу Греції з єврозони - прим. ред.)", опублікованій 8 липня на сайті газети Die Zeit.

Бухтер зазначає, що уряд Греції вже висловлював симпатії до Російської Федерації і це було не тільки під час свого візиту в Кремль у квітні минулого року.

"Доступ до Егейського моря став би виконанням багатовікової стратегічної мрії росіян, стверджував нещодавно Христос Кіру, експерт у вирішенні конфліктів Американського університету у Вашингтоні, у своєму есе", - говорить Бухтер.

Автор статті звертає увагу на те, що Росія не так давно оголосила про оновлення свого флоту і розширення присутності в Середземному морі. Також повинна бути збільшена база в Сирії. З Кіпром є договір на використання порту. "За словами Кіру, Кремль також зацікавлений у використанні Пірея, найбільшого порту у Греції. Таким чином, Росія отримає доступ до країни-члену НАТО. Для США це буде серйозним ударом. До цього часу греки уникали такої співпраці", - зазначає Бухер.

Крім цього, Москва підписала угоду з Афінами про будівництво трубопроводів через Грецію. До 2019 року "Турецький потік" повинен транспортувати російський газ від Чорного моря до Греції. У цьому зацікавлені також Туреччина, Сербія, Угорщина і Македонія. На думку Бухтера, новий газопровід надасть Путіну перевагу, яка дозволить обійти Україну як транзитну країну до Європи.

Нагадаємо, американські ЗМІ пишуть про те, що Афіни можуть потрапити під вплив Москви, незважаючи на номінальні політичні і військові зв'язки з Заходом. У НАТО побоюються, що Греція ділиться з Росією інформацією, у тому числі і розвідувальною.

Повʼязані теми:

Наступна публікація