Криваве правосуддя зі смертельними наслідками. Що потрібно знати про "війну" громадян та поліції у США

Криваве правосуддя зі смертельними наслідками. Що потрібно знати про "війну" громадян та поліції у США

У Далласі під час протестів убили п'ятьох копів.

У США під час протестів невідомі відкрили стрілянину по поліцейським.

Унаслідок нападу наразі загинули 5 поліцейських. Трагедія сталася під час акції протестів, які охопили країну через убивства копами темношкірих громадян.

Причина протестів

Масові акції громадян США були викликані нещодавніми діями правоохоронців щодо двох темношкірих американців.

5 липня, у вівторок, батька 5 дітей Алтона Стерлінґа було застрелено поліцією у Батон-Руж, штат Луїзіана. За словами адвоката поліцейських, копи виїхали за викликом, у якому повідомлялося, що чоловік у червоній сорочці, який продає диски, погрожував комусь пістолетом, пише Vox.

З7-річний Стерлінґ підходив під опис і поліцейські його затримали. На відео, яке оприлюднили свідки трагедії, видно, що правоохоронці повалили чоловіка на землю і він не мав змоги рухатися. Однак, за кілька секунд, один із копів закричав, що у Стерлінґа є пістолет. Поліцейський наставив на чоловіка практично упритул зброю, а вже за мить почулися постріли.

Подія, яка набула розголосу завдяки відео у Мережі, обурила американців. Рішучості для протестів надало й щемливе відео із 15-річним сином Стерлінґа, який під час прес-конференції у розпачі плакав та кричав "Я хочу татка".

УВАГА! ВІДЕО НЕ РЕКОМЕНДОВАНЕ ДЛЯ ПЕРЕГЛЯДУ ОСОБАМ ІЗ НЕСТІЙКОЮ ПСИХІКОЮ ТА ОСОБАМ МОЛОДШЕ 18 РОКІВ!

Однак, не встигла громадськість оговтатися від першої трагедії, як сталася друга смерть. 7 липня у місті Сент-Пол у штаті Міннесота, поліцейські застрелили 32-річного Філандо Кестайла. Чоловіка убили на очах подруги Даймонл Рейнольдз та її 4-річної доньки.

За словами Рейнольдз, поліцейські поцілили у Кестайла після того, як той поліз до кишені за правами, пишуть The Daily News. 

Жінка, яка вже не могла викликати поліцію, оскільки саме копи застрелили чоловіка, за допомогою телефону розпочала онлайн-трансляцію трагедії через Facebook, завдяки чому увесь світ зміг побачити смерть її хлопця.

Протести у США

Ці події спричинили новий спалах агресії громадськості проти поліцейських, після кривавих протестів у Фергюсоні у річницю убивства копами темношкірого юнака Майкла Брауна. Тоді влада штату була змушена оголосити надзвичайний стан.

Цього разу протестувальники вийшли на вулиці Нью-Йорка, Вашингтона, Чикаго, Лос-Анджелеса, де акції відбувалися спокійно. Протестувальники вимагали відставки начальника поліцейського управління.

Однак у Далласі у штаті Техас невідомі влаштували стрілянину.

Стрілянина

У центрі міста Даллас під час демонстрації в Білоу-Гарден-Парк близько 21:00 за місцевим часом свідки почули близько 20 пострілів.

Виявилося, що невідомі відкрили стрілянину по поліцейських. Телеканали, які перебували на місці подій, транслювали, що там була велика кількість співробітників правопорядку, які переховувалися на вулиці за транспортними засобами.

Жертви

Під час стрілянини нападники поцілили у більше ніж 10 поліцейських. Унаслідок нападу п'ятеро правоохоронців загинули, а щонайменше шестеро отримали поранення.

Підозрювані

Наразі місцева поліція підозрює снайперів у скоєні нападу. Зокрема, фото одного з підозрюваних копи Далласа виклали на офіційному Twitter  департаменту. На фотографії чоловік з борідкою, одягнений у футболку камуфляжного забарвлення. "Це один із тих, кого ми підозрюємо. Будь ласка, допоможіть знайти його!" — повідомили поліцейські.

 

Повідомляється, що один зі стрільців добровільно з'явився в поліцейську дільницю. Другого підозрюваного блокували бійці спецназу. Після перестрілки він був затриманий.

Попередньо вважається, що два снайпери були на висоті вогневої позиції та вистрілили у 10 поліцейських під час акції протесту.

У США снайпери розстріляли офіцерів поліції

У США снайпери розстріляли офіцерів поліції

Реакція

Президент США Барак Обама, який наразі перебуває у Польщі на саміті НАТО, попросив свою команду надавати йому усі останні дані щодо подій у Далласі, передають ABC.News. Обама підкреслив, що всі розуміють, наскільки небезпечна робота у представників правоохоронних органів. "Ми оплакуємо тих, хто в уніформі захищає нас, хто втрачає своє життя", - заявив президент США.

Губернатор штату Техас Грег Еббот висловив свої співчуття сім'ям загиблих поліцейських  та повідомив про готовність надати будь-яку допомогу Департаменту громадської безпеки у Техасі. Крім того, Еббот підкреслив необхідність американцям об'єднатися, передає Statesman.

На стрілянину у Далласі одразу відреагували селебріті, які у численних постах у соцмережах висловлювали своє ставлення до подій.

"Ця стрілянина у Далласі жахлива. Убивство цих офіцерів гідне осуду та повністю контрпродуктивно для нашої безпеки", - написав у соцмережі американський темношкірий співак Джон Ледженд.

"Це дійсно трагічно, коли зла меншість перетворює мирний протест на кровопролиття", - висловила свою думку акторка Олівія Вайлд із хештегом "годі насильства".

Повʼязані теми:

Наступна публікація