Кривавий липень 2016-го: від теракту у Ніцці до нападу на церкву у Нормандії

Кривавий липень 2016-го: від теракту у Ніцці до нападу на церкву у Нормандії

Фото: Reuters

ТСН.ua нагадує, що довелося пережити мешканцям спокійної Європи в останні два тижні.

Липень 2016-го року шокував Європу масовими вбивствами мирних жителів. Початок терактам поклав напад чоловіка на вантажівці у Ніцці. Наразі останнім нападом є вбивство священика у церкві у містечку поблизу Руана у французькій Нормандії. ТСН.ua нагадує, що довелося пережити мешканцям спокійної Європи в останні два тижні.

ТЕРАКТ У НІЦЦІ

У французькій Ніцці 14 липня близько 22:30 за місцевим часом на Англійській набережній, головному бульварі міста, біла вантажівка врізалася в натовп людей, які святкували День взяття Бастилії та спостерігали за салютом.

Машина набрала швидкість до 60-70 кілометрів за годину і просто в'їхала в людей. Коли авто зупинилося, водій відкрив стрілянину. Зав'язалася перестрілка з поліцією, і врешті нападника убили. У вантажівці вбивці правоохоронці знайшли гранати та зброю.

"Ісламська держава" взяла відповідальність за теракт. Згодом стало відомо, що підозрюваний у скоєнні злочину – 31-річний уродженець Тунісу Мохаммед Лахуайєдж Булель.

Жертвами атаки стали 84 людини, 10 з них – діти. Серед загиблих – талановитий український студент Михайло Базелевський, який навчався у Канаді і поїхав разом із друзями до Франції.

Французи шоковані тим, що знову стали мішенню терористів

Французи шоковані тим, що знову стали мішенню терористів

РІЗАНИНА У ПОЇЗДІ ПОБЛИЗУ ВЮРЦБУРГА

Ввечері 18 липня кривава трагедія розігралася у регіональному поїзді поблизу міста Вюрцбург у німецькій Баварії. 17-річний афганський біженець, озброєний сокирою і ножем, почав різати усіх, хто потрапляв на шляху і при цьому кричав "Аллаху акбар!". Після цього він вибіг з потяга і на парковці напав на жінку, що гуляла з собакою. Коли хлопець побіг із сокирою на поліцейських, ті застрелили його кількома пострілами.

Внаслідок нападу чотири людини отримали серйозні поранення, 14 осіб пройшли лікування від шоку. Під час обшуку помешкання біженця поліція виявила розписаний від руки прапор "ІДІЛ". "Ісламська держава" згодом заявила, що бере відповідальність за теракт.

Поліція з'ясувала особу нападника з сокирою в потязі біля міста Вюрцбург

Поліція з'ясувала особу нападника з сокирою в потязі біля міста Вюрцбург

СТРІЛЯНИНА У МЮНХЕНІ

22 липня у торгівельному центрі "Olimpia" у Мюнхені 18-річний німець іранського походження влаштував стрілянину, внаслідок якої загинуло дев'ять людей і 35 отримали поранення. Після скоєння злочину нападник застрелився на одній із вулиць поруч із торговим центром.

"Ісламська держава" до цього випадку не має жодного стосунку. Нападник мав психічні розлади, а себе вважав жертвою. У школі хлопець не одноразово страждав від юнацьких розборок. Через це двічі звертався до поліції. Свій акт помсти планував цілий рік, закупивши сотні патронів.

Хлопець збирав пресу, у якій писали про масові убивства в школахі відвідав місто, де в 2002-му випускник німецької школи розстріляв 15 школярів і вчителів. В Інтернеті придбав пістолет, схожий на той, що був у норвезького вбивці Андерса Брейвіка, і 300 патронів. Раніше хлопця лікували від депресії, однак це не допомогло.

НАПАД ІЗ МАЧЕТЕ НА ВАГІТНУ ЖІНКУ

24 липня у місті Ройтлінген у Німеччині 21-річний сирійський біженець напав із мачете на 45-річну вагітну жінку. Вони працювали в одному кафе і перебували у стосунках. За версією поліції, у той день між ними спалахнула суперечка на ґрунті ревнощів, яку молодик вирішив за допомогою ножа. Він вбив жінку і поранив ще двох людей.

Потім нападник побіг за машиною патрульної поліції, але його збив водій BMW. Після того його заарештували поліцейські.

ВИБУХ СМЕРТНИКА В АНСБАХУ

Ввечері 24 липня у німецькому місті Ансбах пролунав вибух. Біля входу на іподром, де відбувався музичний фестиваль, здійснив самопідрив 27-річний сирієць. Нападник загинув, 15 людей отримали поранення.

Сирієць приїхав у Німеччину два роки тому і звернувся з проханням про надання йому притулку. Рік тому заявка була відхилена і він мав бути депортованим до Болгарії.

Відомо, що нападник страждав на психічні розлади і двічі намагався покінчити життя самогубством. У Мережі з'явилося відео, де смертник називає себе членом угрупування "ІД" і погрожує терактом.

Поліція з'ясувала особу винуватця вибуху у Баварії

Поліція з'ясувала особу винуватця вибуху у Баварії

НАПАД НА ЦЕРКВУ У НОРМАНДІЇ

26 липня у містечку Сент-Етьєнн-дю-Рувре у Франції двоє ісламістів напали на церкву, де захопили п'ятьох заручників: священика, двох черниць та двох парафіян. Одна з монахинь встигла втекти і здійняла тривогу.

Нападники перерізали горлянку 86-річному священику, знімаючи усе це на відео. Також вони кричали "Даєш!" (абревіатура "ІД") і поранили заручників, одна людина перебуває у тяжкому стані. Під час штурму поліцією обох терористів було вбито.

Одним з нападників виявився 19-річний громадянин Франції Адель К. Він лише кілька місяців тому вийшов із в'язниці через спроби приєднатися до "ІД" у Сирії. Другого нападника ще не ідентифікували. Поліція також затримала 17-річного родича Аделя.

"Ісламська держава" взяла на себе відповідальність за напад на церкву і назвала терористів своїми солдатами.

Повʼязані теми:

Наступна публікація