Лондон "вибив" у Брюсселя нові правила існування Євросоюзу

Лондон "вибив" у Брюсселя нові правила існування Євросоюзу

Євросоюз пішов назустріч Великій Британії та задовільнив її вимоги / Фото: Getty Images

Британські політики тиснули на керівництво ЄС загрозою виходу зі спільноти.

Офіційні Лондон і Брюссель домовилися про нові умови участи Великої Британії в ЄС. Шлях до компромісу був важким, однак в Англії підсумком задоволені, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Згідно повідомлення голови Європейської ради Дональда Туска, Велика Британія буде звільнена від фінансування соціальних виплат мігрантам у перші чотири роки. На догоду Лондону буде змінено принцип обговорення фінансових питань – до нього тепер залучатимуть і представників країн, які мають власну валюту, а не євро. Отже, британці зможуть подбати про позиції фунту стерлінгів.

Також Брюссель дав згоду на повернення частини повноважень з органів влади ЄС до національних парламентів. Від ідеї подальшої інтеграції представники Євросоюзу наразі відмовилися.

"Мені казали, що це неможливо. Проте ми маємо це в документі", - не приховував радості прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон.

Чому Великобританія хоче вийти з ЄС

Чому Великобританія хоче вийти з ЄС

Тепер домовленості мають схвалити лідери ЄС. Це може статися на саміті 18-19 лютого. Вже відомо, що Польща в обмін на свою згоду підтримати цей проект може зажадати збільшення в себе британського військового контингенту задля захисту від Росії.

Для України досягнуте рішення важливе насамперед з огляду на жорстку позицію Лондона щодо Росії. Якщо вимоги Великої Британії не будуть сприйняті Євросоюзом і країна проведе, як і погрожує, референдум щодо членства в ЄС, Київ ризикуватиме втратити найпотужнішого лобіста антиросійських санкцій на континенті.

Як відомо Євросоюз нині переживає непрості часи. Через зростання ризиків поширення екстремізму та зазіхання на безпеку громадян країн ЄС нещодавно було створено Антитерористичний центр.

Внаслідок навали мігрантів із Близького Сходу Австрія оголосила про тимчасове призупинення дії Шенгенської угоди. На кордони країни повернувся паспортний контроль.

Днями ж головний дипломат Польщі визнав, що політика "Східного партнерства" ЄС зазнала катастрофиВітольд Ващиковський наголосив, що ця політика створювала ілюзію перспективи членства в ЄС для країн-учасниць, серед яких була і Україна, але насправді не давала ніяких шансів на вступ до Євросоюзу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація