Лукашенко звинуватив Росію в економічному тиску: "Це нікуди не годиться"

Лукашенко звинуватив Росію в економічному тиску: "Це нікуди не годиться"

Фото: Getty Images

Білорусь завжди пристосовувалася до "сусідів", щоб їм не заважати, але тепер вони терпіти не готові.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що торгово-економічні відносини Білорусі і Росії зараз переживають не найкращі часи.

Про це глава держави заявив на зустрічі з державним секретарем Союзної держави Григорієм Рапотой, передає агентство Белта.

"Це нікуди не годиться. Ми завжди пишаємося тим, що ось товарообіг знизився, але в натуральному вираженні ми додали. Це говорить про те, що ми почали поставляти в Росію великі обсяги, але за цінами наполовину нижче. Яка прибутковість Білорусі від цього? Практично ніякої", - сказав Лукашенко.

Президент Білорусі також закликав Росію визначитися з майбутнім спільних інтеграційних проектів.

"Не приховував і не буду в цій розмові приховувати: занадто багато проблем намітилося у нас в країні, занадто багато критики на адресу не тільки інтеграції на рівні двох держав, але і на рівні Євразійського економічного союзу, СНД. Хоча СНД ту функцію, яку може виконувати, виконує і рухається тими темпами, які ми ставимо. Головне - це, звичайно ж, Євразійський економічний союз і союз Білорусі і Росії", - зазначив глава держави.

Лукашенко також додав, що Росія "тисне" на Білорусь.

"Ми телепаемося (інакше не скажеш) і вже кілька місяців не можемо домовитися щодо ціни на газ. У зв'язку з цим Росія знизила поставки нафти у Білорусь. Ми це сприймаємо як тиск на Білорусь, але тиску я не потерплю і білоруси теж", - сказав глава держави.

За словами Лукашенка, Білорусь завжди пристосовувалася до "сусідів", щоб їм не заважати, але тепер вони терпіти не готові, оскільки у країни теж є власний інтерес.

"Ми зараз дуже уважно аналізуємо нашу участь, насамперед, у Євразійському економічному союзі. Якщо так буде продовжуватися - навіщо нам там тримати купу чиновників? Там, по-моєму, вже близько тисячі в так званому уряді ЄАЕС. І який результат? Навіщо платити гроші на утримання в Москві висококласних спеціалістів? Ми кращих туди віддали. Ми знайдемо роботу, а те, що там будуть прийматися рішення, ми з ними погодимося, тому що їх практично немає. Порушується все, про що домовилися", - додав він.

Повʼязані теми:

Наступна публікація