Люди кидалися під танки, а військові обстрілювали їх з вертольотів. 10 ключових відео з Туреччини

Люди кидалися під танки, а військові обстрілювали їх з вертольотів. 10 ключових відео з Туреччини

Фото: Reuters

Ми зібрали відео, які наглядно показують, як у Туреччині відбулася спроба путчу

У ніч проти 16 липня в Туреччині відбулася спроба державного перевороту, який у результаті так і не відбувся. Військові спочатку заявляли про те, що їм вдалося захопити владу, але в кінцевому рахунку протест був пригнічений. Під ранок почалися масові арешти бунтівників.

Протягом всієї ночі ТСН.ua стежив за ситуацією в онлайн режимі. Ми зібрали 10 ключових відео, які наглядно показують, як у Туреччині відбулася спроба путчу. На кадрах показано, як натовп виходив на вулиці, як люди зупиняли танки і як військові-заколотники стріляли з вертольотів по людях.

Пізно ввечері 15 липня на вулицях Стамбулу та Анкари з'явилися військові, танки та вертольоти. Повстанці заявили, що захопили владу в свої руки, запровадили воєнний стан і комендантську година.

Прихильники президента Туреччини Ердогана виходять на акції протесту. Ексклюзив ТСН

Прихильники президента Туреччини Ердогана виходять на акції протесту. Ексклюзив ТСН

Група військових також захопила аеропорт Ататюрк, міст через Босфор і державну телерадіокомпанію TRT. Багато державних каналів почали відключатися від ефіру. Довгий час вони транслювали прогноз погоди.

На час протистояння всі соціальні мережі були заблоковані, інтернет працював з перебоями. Люди почали виходити на вулиці. На кадрах нижче показано, як військові вертольоти обстріляють людей, які перебувають на Босфорському мосту.



На іншому відео зображено, як люди намагаються зупинити танк. Reuters також публікував фото, як люди просто кидалися під танки.



Ще на одному відео зображено, що військові просто відкривали вогонь по цивільних, коли вони намагалися зупинити спробу перевороту.

Пізніше президент Туреччини Реджеп Ердоган виступив зі зверненням за допомогою FaceTime, яке транслював телеканал CNN Turk. У своєму зверненні він заявив, що переворот спробувала вчинити лише невелика група військових. Він також закликав людей виходити на вулиці. Повне звернення Ердогана:



Після звернення президента Туреччини люди почали масово виходити на вулиці. Також у мережі з'являлося багато відео танків, які заполонили Стамбул та Анкару.



Зазначимо, що після оголошення про те, що в країні вчинена спроба військового перевороту, серед місцевого населення почалася паніка. У соцмережах з'являлися фотографії, як люди скуповують в магазинах все, що можна купити. Також з'являлися відео шаленого трафіку на дорогах:



Ще одним ключовим роликом стало звільнення редакції CNN Turk від військових, які спочатку її захопили. На кадрах показано, як поліцейські звільняють захоплену редакцію та арештовуються військових.



Зазначимо, під ранок сили, лояльні уряду Туреччини, повернули під свій контроль будівлю Генштабу, де перебували учасники військового заколоту. Начальник Генштабу, який був захоплений учасниками перевороту, звільнений. Крім того, після провалу перевороту, в Туреччині почалися масові арешти:



Станом на 13:00 за київським часом були затримані 2639 військовослужбовців, які брали участь у спробі державного перевороту. Водночас під час заколоту загинули 265 людей, з них 104 - заколотники. Поранення отримали близько 1440 людей.

Водночас прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив, що заколотники будуть притягнуті до відповідальності згідно з законами країни. Водночас він не виключив, що в конституцію країни у зв'язку зі спробою перевороту можуть бути внесені зміни, які повертають смертну кару.

Повʼязані теми:

Наступна публікація