Масові чистки й загроза смертної кари. Перші наслідки військового заколоту в Туреччині

Масові чистки й загроза смертної кари. Перші наслідки військового заколоту в Туреччині

Мітинг в Туреччині на підтримку Ердогана / Фото: Reuters

Дії, до яких вдалася влада після проваленого путчу, змушують робити висновки, що Туреччина стала на шлях повернення до авторитаризму.

Невдалий заколот турецьких військових у ніч на 16 липня змусив очільника цієї східної країни Реджепа Таїпа Ердогана ще більше посилити державний контроль над внутрішніми процесами, а на всіх причетних до спроби держперевороту очікують щонайменше ув'язнення, адже в Туреччині вже заговорили про повернення смертної кари.

Чистки серед військових, освітян й чиновників

Жорстка реакція держапарату найперше втілилася в масових арештах й винесенні вироків. Через звинувачення у заколоті було затримано більше ста генералів і адміралів на чолі із колишнім командувачем ВПС Туреччини Акином Озтюрком. Також заарештовані радники президента - генерал Алі Язиджи, який з серпня 2015 року обіймав посаду головного військового радника та підполковник Еркан Ківрак, який відповідав за військово-повітряні сили.

Хвиля масових арештів охопила Туреччину

Хвиля масових арештів охопила Туреччину

Серед військових схопили двох пілотів, яких вважають причетними до збиття російського літака минулого року, повідомили західні ЗМІ. Міський голова Анкари Мелих Гекчех 16 липня заявив про те, що пілот винищувача був причетний до спроби державного перевороту в Туреччині наприкінці минулого тижня. Також, за словами Гекчеха, учасники путчу були відповідальні за погіршення відносин з Росією.

Водночас Ердоган підозрює, що ці пілоти можуть бути пов'язані з підпільною організацією опозиційного ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена, якого офіційна Анкара вважає одним із керівників спроби держперевороту.

Путч  у Туреччині

Усього вже близько 60 тисяч військовослужбовців, поліцейських, суддів, чиновників і навіть вчителів були відсторонені від виконання обов'язків, затримані або перебувають під слідством. Серед них заарештовані і двоє членів Конституційного суду. 

Усім викладачам та науковим співробітникам заборонили полишати країну. Тим, хто зараз працює за кордоном, – наказали повернутися додому. Свої посади вже втратили 20 тисяч учителів. Без роботи залишилися також майже дві тисячі деканів.

У Туреччині тривають переслідування освітян

У Туреччині тривають переслідування освітян

МВС Туреччини своєю чергою повідомило про відсторонення майже 8 тисяч державних службовців. Масові чистки, зокрема, торкнулися 30 керівників провінцій з 81. Також були відсторонені від роботи 47 голів районних адміністрацій.

Точніше, згідно з наказом міністерства, від роботи відсторонили 8777 держслужбовців, серед них також 7899 співробітників поліції і 614 співробітників жандармерії. У них забрали посвідчення та зброю.

Примітно, що єврокоміссар з питань сусідства Йоханнес Ган сумнівається, що до арештів вдалися внаслідок заколоту, а не запланували заздалегідь.

"Як на мене, це очевидно: списки затриманих складали раніше. З усією повагою до прекрасного функціонування місцевої адміністрації – неможливо навіть уявити собі, що списки таких розмірів складали за години", - пояснив він.



Create your own infographics

Плани щодо повернення смертної кари

Влада Туреччини вирішила вдатися і до більш радикальних кроків: прем'єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим одразу після придушення заколоту заявив, що в країні можуть повернути інститут смертної кари. Він наголосив, що таким чином влада хоче бути впевненою, що спроба перевороту більше не повториться.

Більше того, під час виступу Ердогана перед його прихильниками у Стамбулі, в натовпі лунали вигуки "Ми хочемо повернути смертну кару". У відповідь на це президент сказав: "Ми чуємо вашу вимогу. В демократичній країні, якщо народ чогось хоче, він це отримує". Таким чином він дав зрозуміти, що після позитивного голосування в парламенті підпише відповідний указ.

Останній смертний вирок у Туреччині був проголошений 1984 року. 2004 року страта в країні була скасована в рамках спроб Туреччини вступити до Європейського союзу.

Звісно, такі заяви не могли оминути увагою лідери західних країн. У німецькому уряді у відповідь на можливе ведення смертної кари погрожують припинити переговори щодо перспектив вступу Туреччини до ЄС

Ердоган же на площі Таксим натякнув, що країна може взагалі відмовитися від євроінтеграційного шляху в обмін на посилення каральних заходів. "Є сьогодні смертна кара в Америці? В Росії? В Китаї? В інших країнах? Тільки в Євросоюзі немає смертної кари. Так, ми підписали угоду. Наші попередники її підписали. Але так само, як ми її підписали, – ми можемо і відкликати наш підпис", - заявив президент Туреччини під схвальні вигуки натовпу.

Погіршуються стосунки Туреччини і зі США: східна країна вимагає від Штатів екстрадиції проповідника Фертуллаха Гюлема. "Ми з президентом особисто звернулися до Сполучених Штатів з проханням про повернення головного терориста. Ми надіслали усі документи", - сказав прем'єр Біналі Їлдирим. У Білому домі пообіцяли розглянути питання про екстрадицію ворога Ердогана в разі надання серйозних доказів його злочинів. 

Крім того, турецька влада проводить обшуки на авіабазі Інджирлік на півдні Туреччини, яку США використовують для нанесення авіаударів по екстремістах в сусідній Сирії. Раніше ЗМІ повідомляли, що за підозрою в причетності до спроби перевороту в країні на базі Інджирлік був затриманий бригадний генерал.

На цьому тлі продовжує падати курс турецької ліри до долара, а сама країна, в якій було введено надзвичайний стан на три місяці, стає все менш привабливою для туристів, які остерігаються терактів та внутрішньодержавної нестабільності.  

Повʼязані теми:

Наступна публікація