Масштабна битва за Мосул триває: ватажки "ІД" тікають зі свого останнього оплоту в Іраку

На Мосул тиснуть спецназ Іраку, загони курдів "Пешмерґа", а також американська й турецька авіації.

Ватажки ДАІШ, або невизнаної терористичної організації "Ісламська Держава" почали тікати зі свого останнього найбільшого оплоту в Іраку — міста Мосул.

Про це повідомив американський генерал Ґері Волескі, передає турецьке агентство Анадолу. 

За словами військового, іноземні бойовики, що воюють на боці "ІД" натрапляють на перешкоди під час намагань утекти з міста. 

Він також додав, що США і ЄС в рамках операції зі звільнення Мосула підтримують тільки підконтрольні іракським силам безпеки формування. До них, зокрема, не належить шиїтське ополчення.

Полковник Волескі, одначе, відмовився надавати коментарі стосовно тривалості операції.

Курдська операція

За даними курдського видання К24, у четвер зранку, 20 жовтня, загони "Пешмерґа" розпочали наступ на оплот "ІД" з північного сходу Мосула, яке вже четвертий день штурмує армія Іраку за підтримки західної коаліції.

Свою операцію курди ведуть із трьох фронтів.

О шостій годині ранку курдські загони обстрілювали позиції "ІД" з півночі та північного сходу, а незабаром збили їхній дрон. 

Відповідно до останніх повідомлень, силам "Пешмерґи" вдалося звільнити сім селищ і містечок навколо Мосула.

"Єдине, що зараз нам заважає просунутися вперед на північ і північний схід Мосула — це міні-пастки, які всюди розставили бойовики "ІД", — повідомив командир курдських загонів.

О пів на десяту ранку на північному сході "Пешмерґа" підірвала замінований автомобіль джихадистів за допомогою німецького протитанкового ракетного комплексу MILAN.

Ще одне авто вибухнуло на південному сході Мосула, неподалік іракської армії.

Наступ іракських служб безпеки

Як повідомляє міжнародний портал Eurasia Diary, до операції з визволення Мосула приєднався іракський спецназ. Раніше з підлеглих силам безпеки Ірану в штурмі Мосула участь брала лише іракська армія, чисельністю в 45 тисяч солдат.

Очікують, що спецназ поведе війська до Мосула й увійде до міста, а іракська армія загалом тиснутиме на Мосул зі сходу й півдня.

Джихадистам, своєю чергою, зранку в четвер, 20 жовтня, вдалося зруйнувати чергову церкву на південному сході Мосула.

Наступ коаліції на чолі з США

Винищувачі американської коаліції почали гатити по позиціях "ІД" о восьмій ранку з півночі та сходу Мосула.

У відповідь бойовики "ІД" запалили шини й масло, щоб задимити небо американським літакам. 

Додамо, що до американської коаліції долучилася й турецька авіація.

Фото: Google Maps

Нагадаємо, Мосул перебував під контролем бойовиків з червня 2014.

Операцію зі звільнення міста іракські сили розпочали ще в березні. Прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді пообіцяв повернути місто іракцям до кінця нинішнього року. У серпні урядові сили Іраку звільнили містечко Каяра, що й відкрило шлях до Мосула.

Військово-повітряні сили Іраку в ніч проти 16 жовтня скинули листівки на захоплений бойовиками "ІД" Мосул. Таким чином вони попередили місцевих мешканців про майбутній штурм. Людей просили не панікувати й залишатися у своїх будинках, а також не відвідувати деякі міські райони.

А вже в ніч проти 17 жовтня прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді повідомив про початок операції зі звільнення Мосула від терористичної організації ДАІШ, або "ІД" разом із міжнародною коаліцією. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Туреччина проти курдів
Наступна публікація