Майдан по-молдавськи: чому у Кишиневі штурмують парламент

Майдан по-молдавськи: чому у Кишиневі штурмують парламент

Фото: Getty Images

Молдавани втомилися від тотальної корупції та всевладдя олігархів.

20 січня в столиці Молдови Кишиневі протестувальники вступили в запеклі сутички з поліцейськими і спробували захопити парламент країни.

Приводом для сутичок стало затвердження депутатами парламенту нового уряду на чолі з екс-міністром інформації Павлом Філіпом, що представляє Демократичну партію.

Мітингувальники впевнені, що уряд створено під впливом місцевого олігарха Володимира Плахотнюка, якого молдавани вважають "тіньовим господарем" країни і головним рейдером Молдови.

Підлило масла у вогонь те, що депутати порушили регламент затвердження уряду – кандидати в міністри були представлені кілька днів тому, а процедура підготовки до голосування за уряд має тривати два тижні. Крім того, депутати проголосували за новий Кабмін без обговорення.

Після цього протестувальники пішли на штурм парламенту. Лідери опозиції намагалися заспокоїти людей, але це не допомогло. У підсумку після декількох спроб штурму поліцейські відтіснили протестувальників. Постраждали десять чоловік – сім поліцейських і троє протестувальників.

На 21 січня призначені переговори між опозицією і парламентською більшістю. Один з опозиційних лідерів – соціаліст Ігор Додон – закликав жителів країни в четвер вийти на мітинг і заблокувати парламент, щоб не дати Кабміну прийняти присягу. Проте о 23.30 міністри Павла Філіпа вже прийняли присягу, це підтвердив глава адміністрації президента Молдови.

 

Confirmat oficial de catre seful administratiei prezidentiale, Ion Paduraru: guvernul Filip a depus juramantul.

Опубліковано Natalia Morari 20 січня 2016 р.

У Кишиневі мітингарі увірвалися до парламентської будівлі та вимагають зустрічі з депутатами

У Кишиневі мітингарі увірвалися до парламентської будівлі та вимагають зустрічі з депутатами

Хто бере участь у протестах

Рушійні сили протестів у Молдові є Партія соціалістів (ПСРМ, лідер – Ігор Додон), "Наша партія" (лідер - Ренато Усатий) і громадянська платформа "Гідність і правда" (DA, Андрій Нестаcе). Перші дві вважаються проросійськими, третя – проєвропейська.

Протестувальники вимагають скасувати затвердження уряду Філіпа, розпустити парламент і призначити нові вибори.

Насправді протести в Кишиневі тривають з вересня 2015 року. Тоді DA вивела до парламенту понад півтисячі мітингувальників, вони розбили намети. З часом кількість протестувальників тільки зросла.

Чому вони протестують

Протести почалися після банківського скандалу - в листопаді 2014 з трьох головних банків Молдови через липові кредити і трансфери був виведений 1 млрд доларів. Уряд не поспішав з розслідуванням аж до квітня 2015 року, коли інформація про суму крадіжки просочилася в пресу завдяки спікеру парламенту, який оприлюднив витяг з ревізійного звіту компанії Kroll.

Згідно з документом, збитки, завдані шахраями, становлять 8% ВВП країни. Національний банк Молдови взяв ризики неплатоспроможних банків на себе, вливши в них 600 мільйонів доларів. В результаті злетіла інфляція.

Банківський скандал став останньою краплею для молдаван, які втомилися від тотальної корупції, відсутності реформ, бідності і всевладдя олігархів в країні.

Чого хочуть протестувальники

Головні вимоги були озвучені на мітингу 6 вересня 2015 року – відставка уряду, спікера-демократа Андріана Канду, президента Ніколає Тімофті, а також керівництва громадської Teleradio-Moldova.

Протестувальники вимагають створити уряд народної довіри, який займеться організацією дострокових виборів парламенту. Вибори, на їхню думку, повинні відбутися в березні 2016 року.

Також мітингувальники вимагають деполітизації правоохоронних та наглядових органів — Генпрокуратури, Національного центру з боротьби з корупцією та інших.

Крім того, в резолюції мітингу є прохання до міжнародних партнерів Молдови оголосити персонами нон грата в ЄС і США олігарха і заступника голови Демократичної партії Володимира Плахотнюка, президента Ніколає Тімофті, лідера Ліберальної партії Міхая Гімпу, генпрокурора Корнеліу Гуріна і главу Нацбанку Доріна Дрегуцану.

Протестувальники у Молдові оголосили акт громадянської непокори

Протестувальники у Молдові оголосили акт громадянської непокори

Повʼязані теми:

Наступна публікація