Мер Анкари заявив про причетність до путчу пілота, який збив російський Су-24 - ЗМІ

Мер Анкари заявив про причетність до путчу пілота, який збив російський Су-24 - ЗМІ

Фото: Reuters

За словами мера, він начебто був членом організації проповідника Фетхуллаха Гюлена.

Одним з учасників перевороту в Туреччині був льотчик, який у листопаді 2015 року збив російський Су-24. Про це в ефірі CNN Turk заявив мер Анкари Мелих Гекчек. За його словами, пілот був членом організації проповідника Фетхуллаха Гюлена.

Діяльність цієї організації офіційна Анкара називає "паралельною державою". Раніше президент Ердоган звинуватив прихильників Гюлена в організації заколоту. Сама організація, яка базується в США, відкидає ці звинувачення, а Гюлен особисто засудив переворот.

"Саме "паралельна держава" зіпсувала наші відносини з Росією. Це був інцидент (з літаком – ред.), в якому брав участь один з пілотів цієї структури, сто відсотків кажу. Він був одним з учасників путчу. До сьогодні ми це не озвучували, тримали в собі. Але я, Мелих Гекчек, кажу, що наші відносини з Росією зіпсували ці негідники", - заявив мер в ефірі телеканалу CNN Turk.

Він також додав, що "паралельна держава" мав намір ізолювати Туреччину на міжнародній арені. "Вчора у мене був гість з Росії – радник Путіна. Він тієї ж думки", — заявив Гекчек, не уточнивши ім'я радника.

Хто такий Гюлен і чому його називають організатором держперевороту в Туреччині

Хто такий Гюлен і чому його називають організатором держперевороту в Туреччині

Станом на 15:30 за київським часом були затримані 2639 військовослужбовців, які брали участь у спробі державного перевороту. Водночас під час заколоту загинули 265 людей, з них 104 - заколотники. Поранення отримали близько 1440 людей.

Водночас прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив, що заколотники будуть притягнуті до відповідальності згідно з законами країни. Водночас він не виключив, що в конституцію країни у зв'язку зі спробою перевороту можуть бути внесені зміни, які повертають смертну кару.

Повʼязані теми:

Наступна публікація