Ми розстріляли чотирьох. Bellingcat опублікував листування організаторів путчу в Туреччині

Ми розстріляли чотирьох. Bellingcat опублікував листування організаторів путчу в Туреччині

Фото: Reuters

Під час спроби путчу загинули не менше 312 осіб з обох боків.

Експерти відтворили хронологію подій в ніч невдалої спроби перевороту в Туреччині, дослідивши повідомлення групи в месенджері WhatsApp. Про це йдеться у доповіді Bellingcat.

Як повідомляють дослідники, було два джерела таких повідомлень. Перше – WhatsApp, друге - 21 фотографія, яка показує іншу частину листування. Фотографії були надані журналістами Al Jazeera Türk і Selahattin Günday.

Як виявилося, група була створена з високопоставлених військових чиновників, в основному з турецьких сухопутних військ, у тому числі два бригадири і одинадцять полковників. Вона була координаційною групою в спробі перевороту, і була зосереджена в основному в Стамбулі та Сакар'ї.

Один з організаторів заколоту, майор Челебіоглу, створив у месенджері WhatsApp спеціальну групу, яку назвав "Yurtta sulh" (Мир у домі), використавши відомий вислів першого президента Туреччини Мустафи Ататюрка "Мир у домі, мир у всьому світі".

Скріншот листування заколотників у WhatsApp. / Фото: Bellingcat

Були, ймовірно, й інші координаційні групи для дій в інших містах Туреччині. "Таким чином, важливо мати на увазі, що це уривок розмови декого з бунтівників, а не вся картина", - наголошується в доповіді Bellingcat.

Повідомляється, що Челебіоглу додав до групи низку людей і передавав інформацію в штаб-квартиру бунтівників в Анкарі. У заколоті взяли участь п'ять військових полків, і не менше трьох із них були частиною корпусу НАТО. У розмові запитувалася підтримка з повітря. Іноді пропонувалося нанести удар по Босфорському мосту.

Військові, які дислокувалися у відносно спокійному, судячи з повідомлень, районі Стамбула Ченгелкой, написали: "Ми розстріляли 4-х осіб, які чинили опір у Ченгелкої. Все гаразд". Жертви, ймовірно, були солдатами, які не підкорялися заколотникам.

У Туреччині призупинили дію Європейської конвенції із прав людини

У Туреччині призупинили дію Європейської конвенції із прав людини

Деякі члени групи заколотників були додані в адресну книгу телефона, з якого Bellingcat і дістав ці переговори. У більшості випадків там вказані імена і військові звання, інші – рано чи пізно також можуть бути ідентифіковані за даними, які є в Мережі.

Таким чином, експерти склали список високопоставлених військових, які здійснили спробу перевороту. Із переговорів заколотників стає зрозумілим, що вони планували захопити одразу велику кількість локацій у Туреччині. Серед них Босфорський міст, площа Таксим, міжнародні аеропорти, штаб квартира поліції у Стамбулі, Стамбульська фондова біржа тощо.

Експерти також зазначають, що розмова і зв'язок між змовниками були хаотичними. Дослідники оприлюднили діалог на ранок, коли стало зрозуміло, що переворот не вдався: "Чи повинні ми тікати?", - запитує полковник. "Вибір за вами", - отримує він відповідь. "Ми ще не вирішили. Але ми залишили нашу позицію. Я закриваю групу. Видаліть повідомлення, якщо ви хочете", - йдеться у листуванні.

Хвиля масових арештів охопила Туреччину

Хвиля масових арештів охопила Туреччину

Нагадаємо, спроба військового перевороту в Туреччині сталася у ніч проти 16 липня, проте завершилася повним провалом. Вже наступного дня почалися масові затримання та арешти. Не менше 60 тисяч осіб були затримані, звільнені або відсторонені від роботи.

Серед звільнених, крім військових і поліцейських, виявилися вчителі, декани університетів і журналісти, яких турецька влада вважає недостатньо лояльними президентові Реджепу Ердогану.

Після невдалої спроби перевороту в Туреччині на три місяці запровадили режим надзвичайного стану, а також призупинили дію Європейської конвенції про права людини. Під час невдалої спроби військового перевороту з обох сторін загинули не менше 312 осіб, ще 1440 отримали поранення.

Повʼязані теми:

Наступна публікація