Ми відскочили в останні секунди – він нісся прямо на нас. Свідки теракту у Ніцці розповіли, як рятували свої та чужі життя

Ми відскочили в останні секунди – він нісся прямо на нас. Свідки теракту у Ніцці розповіли, як рятували свої та чужі життя

Фото: Reuters

Паніка, хаос та нерозуміння, що відбувається – ті, хто пережив трагедію діляться спогадами про пережите.

У Ніцці під час святкування Дня взяття Бастилії у натовп людей в'їхала вантажівка, розчавивши десятки людей. Після того водій вискочив з авто та почав розстрілювати святковий натовп. Наразі відомо про 84 загиблих. Ті, хто вижив у трагедії, розповіли – як це було.

Анастасія Черевко, українка, відпочивала у Ніцці з родиною. Її знайомий допомагав пораненим на місці трагедії 

"Наші знайомі спиною стояли до моря і вантажівка проїхала просто позаду них – вони відчули холод від цього авто. Якусь мить стояла тиша, всі завмерли і один чоловік не своїм голосом закричав "Швидко всі тікайте!", і весь натовп рушив, наче хвилею почали бігти – все поперегортали, всі вітрини побиті.

Вітчим наших знайомих побіг допомагати пораненим, відтягувати тіла. Коли прийшов додому – плакав. Казав – там і діти, і немовляти. Казав, що дружину його знайомого повністю розрізало колесами навпіл і той її склав наче пазл"

Світлана Абрамова, росіянка, багато років живе у Ніцці з родиною. Розповіла ТСН, як тікали з-під коліс вантажівки

"Я була просто там на променад Англе. Вантажівка врізалась від мене за кілька метрів, я все бачила. Ми були з дітьми, у нас був такий чудовий святковий день. Ми вийшли подивитись салют. Потім, коли вертались, йшли стороною, яка ближче до моря – якою якраз їхала вантажівка. Ми йшли проти руху машин і я сказала чоловіку "давай перейдемо на інший бік, незручно йти проти руху". Ми перейшли і тут почули крики "вантажівка!". Я підвела очі і побачила, як по діагоналі несеться вантажівка і чула звук, як вона врізається в тіла "тук тук тук". Криків не було. Ми відскочили на смугу, що розділяє дорогу. Потім я підвела очі і побачила, що за собою залишила вантажівка. Ми відскочили в останні секунди – він нісся прямо на нас.

Променад завжди відкритий для руху, але сьогодні перекривали частину. Мені здається, він рухався з загальним рухом, потім вже на пішохідній зоні, зробив коло тротуаром, аби оминути загорожі, і потім повернувся на променаду"

Христина, українка, відпочивала у Ніцці. Розповіла ТСН, як люди тікали з місця трагедії

"Я якраз потрапила у цей натовп, який зносив все. Я вийшла з таксі і натовп мчав з криками "бомба", люди плакали"

Очевидці зняли на камеру момент, коли вантажівка влетіла в натовп людей в Ніцці

Очевидці зняли на камеру момент, коли вантажівка влетіла в натовп людей в Ніцці

Массімо Скапаттура, місцевий мешканець. Розповів ТСН.ua про паніку на набережній

"Мене шокувала одна картина - люди похилого віку, які не могли бігти швидко, падали і просто валялися на землі. Повз них проносилися люди. Ми намагалися всім допомогти, але це було неможливо"

Катерина Сметаніна, родом з Донецька, живе у Мінську. Розповіла ТСН, як родиною ховалися у готелі від пострілів

"Ми пішли з набережної за дві хвилини до приїзду фури, пішли на парковку Массена - і там почалися ляски-постріли. Чоловік схопив дитину і побіг, і я за ним. Я впала і по мені проїхалися коляскою. Я ледве знайшла силу встати. Позаду мене бігла мама. Потім ми побігли в кафе - там теж сказали, що можуть розстрілювати і ми забігли в готель. Там ховалися до четвертої ранку"

Олена Спіріна, Міс Україна 1998, володіє баром у Ніцці. Прихистила людей у своєму закладі після теракту

"Я почала знімати, думаючи, що люди від радості біжать до нас. А потім, через мить, дійшло. Я повернулася з того самого місця за 10 хвилин до початку пекла. Люди кинулись до нас у бар, одні плачуть, інші просять не виганяти (а ми і не збираємося), треті ржуть (напевно, в істериці)"

В інтернеті з'явилось відео стрільби поліції з водієм вантажівки під час теракту в Ніцці

В інтернеті з'явилось відео стрільби поліції з водієм вантажівки під час теракту в Ніцці

Падді Маллан з Північної Ірландії. Каже, що ніколи не бачив такого страху

"Вантажівка з'явилася нізвідки і почала "таранити" натовп. Цей вантажний автомобіль просто врізався у бордюр через дорогу від нас і те, що ви могли чути потім, був тріск, крик і волання. Було багато плутанини, дезорієнтації, тому що ми не знали, що саме відбувається, чому це відбувається"

Деміен Алліман, журналіст французького видання Nice Matin

"Далеко почувся якийсь шум. Крики. Моя перша думка: якийсь розумник вирішив підірвати свій феєрверк поруч з собою і не зміг з ним впоратися... Але ні. За мить величезна біла вантажівка на повній швидкості врізається у людей, сигналячи, щоб збити якомога більше людей. Ця вантажівка смерті пролетіла в кількох метрах від мене, я навіть не встиг зрозуміти, що сталося. Я бачив тіла, які розліталися як кеглі на її шляху. Я чув шум, крики людей, які я не забуду ніколи. Я був паралізований. Я не рухався. Я просто стежив очима за рухом цього катафалка. Навколо мене була паніка. Люди бігли, кричали, плакали. Тоді, я зрозумів. І побіг з ними. Я біг у напрямку ресторану le Cocodile, куди і всі, щоб там знайти притулок"

Вассім Булель, місцевий житель. Розповів про момент, коли почалась стрілянина

"Воно йшло зиґзаґами. Ти й гадки не мав, куди ... Моя дружина була за метр від мене ... Вона була мертвою... Вантажівка їхала крізь стовпи, дерева. Ми ніколи нічого подібного не бачили ... Деякі люди висіли на дверях і пробували зупинити його"

Джоель Фенстер, студент з Великої Британії. Гуляв набережною, очікуючи на святковий концерт

"Ми зрозуміли, що треба терміново рятуватися і кинулися геть від моря в старе місто. Потім я почув постріли: спочатку один, потім ще два. Ми побігли в ресторан. На той момент ми думали, що десь поряд перебуває стрілець. Зайшли поліцейські і наказали власнику закладу вимкнути світло і закрити жалюзі. Усі були дуже наляканими. Поліцейські наставляли на нас зброю і вимагали відкрити сумки для перевірки"

Наде, очевидець

"Я була на вулиці. Він зупинився просто переді мною, після того як розчавив безліч людей. З якимось чоловіком ми спробували поговорити з водієм, щоб він зупинився. Він виглядав знервованим. Під колесами його вантажівки була дівчинка, він розчавив її. Чоловік, який був поруч зі мною, витяг її з-під вантажівки"

Яна Реутова, очевидець. Каже, спочатку дуже бракувало медиків та правоохоронців

"Поліція досить швидко з'явилася, хвилини за три. Не вистачало машин швидкої допомоги. Вийшли наряди якісь із сусідніх будівель, не зовсім поліцейські, швидше якісь офіцери. Теж надавали допомогу постраждалим. Спочатку було дійсно мало поліції і жодної швидкої, що чергувала. Але вони приїхали досить швидко, хоча їх все одно не вистачало, було важко збирати всіх. Всюди лежали тіла. Їх просто накривали зверху і все"

15_7_nice_2

Повʼязані теми:

Наступна публікація