Міністр оборони Польщі звинуватив Туска у фальсифікації звіту про Смоленську трагедію

Міністр оборони Польщі звинуватив Туска у фальсифікації звіту про Смоленську трагедію

Фото: Reuters

Антоні Мацеревич зазначив, що всі особи, причетні до розслідування катастрофи, пішли на підвищення.

Міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич звинувачує  нинішнього голову Європейської Ради Дональда Туска у фальсифікації звіту про Смоленьску катастрофу.

Про це польський міністр заявив у ефірі телеканалу TVP, повідомляє Польське радіо.

"Туск (який був прем'єр-міністром Польщі до 2014 року – ред.) забезпечив собі повний контроль не тільки над розслідуванням, але й над кожним заявою урядових структур. Він сказав, що бере на себе повну відповідальність за цю справу, однак звіт був підроблений, а фальсифікація звіту урядом повинна мати наслідки", - наголосив міністр.

Окрім того, Мацеревич зазначив, що всі особи, причетні до розслідування Смоленської катастрофи, пішли на підвищення.

"Давайте представляти реальність такою, якою вона була. Всі пішли на підвищення і були винагороджені. Це показує суть речей", - наголосив очільник польського оборонного відомства.

Також Мацеревич висловив сумнів, що уряд Туска мав намір повернути уламки "борту №1", які досі перебувають у Росії.

"На мою думку, зусилля не робилися. Радослав Сікорський (глава МЗС Польщі в уряді Туска – ред.) говорив, що робив зусилля, але чи так це необхідно перевірити... Необхідно прагнути (повернути уламки з Росії - ред.), необхідно вимагати. Може бути, як говорила прем'єр Норвегії, варто вдатися до допомоги союзників з НАТО", - наголосив міністр. 

За його словами, досліджувати уламки літака можна і потрібно й зараз, адже сучасні методи дослідження дозволять з високою ймовірністю встановити причини падіння президентського літака.

Як відомо, Ту-154 Леха Качиньського розбився під Смоленськом 10 квітня 2010 року. При посадці літак зачепився за верхівки дерев в умовах поганої видимості через туман. Загинули всі пасажири й екіпаж літака. В авіакатастрофі під Смоленськом Варшава звинувачує двох російських диспетчерів.

Сьогодні поляки згадали жертв Смоленської катастрофи. У Варшаві перед президентським палацом відбулася хвилина пам'яті, під час якої зачитали прізвища усіх жертв катастрофи. У містах Польщі символічно прозвучали сирени у пам'ять про жертв трагедії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація