Міністри закордонних справ країн-засновниць ЄС зібралися на екстренне засідання через Brexit

Міністри закордонних справ країн-засновниць ЄС зібралися на екстренне засідання через Brexit

Фото: Reuters

Це перша зустріч в серії запланованих "кризових" нарад.

У суботу, 25 червня, міністри закордонних справ шести країн-засновниць і членів Європейського Союзу зібралися на екстрене засідання щодо майбутнього ЄС. Зустріч у Берліні проходить на наступний день після оголошення результатів референдуму і рішення прем'єр-міністра Великобританії Девіда Камерона про відставку.

Це перша зустріч в серії запланованих "кризових" нарад протягом наступного тижня. На ній присутні міністри закордонних справ Німеччини, Франції, Італії, Бельгії, Нідерландів та Люксембургу, повідомляє Радіо Свобода. 

Раніше у спеціальній заяві президент Євроради Дональд Туска президент Європарламенту Мартін Шульц, головуючий у Раді ЄС Марк Рютте і президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер закликали британську владу виконати ухвалене на референдумі 23 червня рішення "якомога швидше, незважаючи на всі негативні наслідки".Також автори заяви висловили надію, що в майбутньому відносини з Великобританією будуть розвиватися на дружній основі.

Своєю чергою, канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд закликали ЄС до реформування з огляду на ризики, пов'язані з виходом одного із членів. 

Нагадаємо, прихильники так званого Brexit перемогли за результатами референдуму щодо членства країни у Євросоюзі. Так, за вихід Британії з ЄС проголосували 51,9% (17 410 742 громадян), тоді як за збереження членства - 48,1%. (16 141 241 громадян). Після появи попередніх результатів британський фунт впав до мінімуму за 30 років. Падіння британської валюти виявилося серйознішим, ніж під час кризи 2008 року. Водночас петиція про проведення повторного референдуму в Британії швидко зібрала 500 тис. голосів.

brexit

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вихід Британії з ЄС
Наступна публікація