Мінливий Трамп. Обраний президент США відмовився від деяких передвиборчих обіцянок та заяв

Мінливий Трамп. Обраний президент США відмовився від деяких передвиборчих обіцянок та заяв

Фото: Getty Images

Журналісти проаналізували заяви мільярдера до та після обрання.

Обраний президент США Дональд Трамп "заспівав інакше" після перемоги на виборах. Заяви мільярдера проаналізувало CNN та знайшло принципові зміни раніше озвучених переконань. Бізнесмен вже почав відступатись від своїх висловів та обіцянок, які робив протягом президентської кампанії.

Щодо розслідування справи Гілларі Клінтон

Протягом кампанії Трамп неодноразово бив по скандалу, який розгорівся навколо приватної пошти Клінтон, натякав на інші її вчинки та заявляв, що його опонентку необхідно заарештувати.

Раніше: "Якщо я переможу, я доручу генпрокуророві вивчити ситуацію, оскільки тут дуже багато брехні, стільки обману. Нічого подібного раніше не траплялось, тому цю справу має розслідувати спеціальний прокурор". Та додав, що вона була б "у в'язниці", якщо він був би президентом.

Тепер: "Я хочу рухатись лише вперед та не дивитись у минуле. Та я не хочу завдавати шкоди Клінтонам. Дійсно не хочу. Вона багато чого пережила та багато витримала. Я не шукаю можливості завдати їм болю. Це не те, чого я насправді хочу".

Про кліматичні зміни

Американський президент до початку виборчої кампанії називав глобальне потепління "містифікацією", яку вигадали китайці.

Раніше: У березні поточного року в інтерв'ю Трамп сказав: "Я думаю зміни у погоді дійсно відбуваються. Але не думаю, що людина на них дуже впливає. Я просто не дуже вірю, що людина дійсно може вплинути на клімат".

Тепер: "Я дивлюсь широко на цю проблему. Ми дуже ретельно вивчимо це питання. Я дотримуюсь відкритого підходу до проблеми". А щодо впливу людини на клімат Трамп сказав: "Я думаю, певний зв'язок є. Щось таке дійсно існує, питання – наскільки сильний вплив. Та ще питання – скільки це коштуватиме нашим компаніям".

Реформа охорони здоров'я Обами

Однією з передвиборчих обіцянок Трампа було скасування та заміна реформи охорони здоров'я його попередника Обами, яку інакше як "лихом" мільярдер не називав.

Раніше: "Справжні зміни почнуться з негайного скасування та заміни системи охорони здоров'я Обами".

Тепер: "Ми або внесемо зміни до закону про охорону здоров'я, або скасуємо та замінимо його", - сказав Трамп та додав, що деякі позиції він хоче зберегти, бо вони йому "дуже подобаються".

Фото: ТСН.ua

Щодо тортур водою

Трамп раніше неодноразово заявляв, що США мають більш рішуче боротись з тероризмом, і навіть можуть повернутись до практики тортур водою (обраний президент говорив про "waterboarding" — тип тортури, за якої людини кладуть на спину, зв'язують, нахиляють голову і поливають водою область рота і дихальних шляхів).

Раніше: "Я поверну тортури водою та я поверну набагато гірші методи, ніж цей", - говорив Трамп під час кампанії. Навіть останнього тижня перед виборами, тоді ще кандидат відповідав критикам таких методів: "ми маємо бути більш жорстокими".

Тепер: Після розмови з провідним кандидатом на посаду міністра оборони Джеймсом Маттісом Трамп не такий категоричний: "Маттіс сказав, і я був здивований, він сказав – "дай мені пачку цигарок та пару пива, і я досягну ліпших результатів, ніж тортурами". Мене дуже вразила ця відповідь.

На Землі є люди, які рубають голови та топлять людей у сталевих клітках, а ми не можемо налити людині води на голову. Але я вам скажу, відповідь Маттіса мене дійсно вразила. Вона нічого кардинально не змінить, як хтось може подумати. Я робитиму все, що важливо для американців. Я буду керуватись лише їхніми інтересами".

Про губернатора Південної Каліфорнії Ніккі Гейлі

Трамп зустрічався зі своїми запеклими критиками та навіть виділив для них кілька місць у своїй адміністрації.

Раніше: "Населення Південної Каліфорнії стидається Ніккі Гейлі!", - писав Трамп у мікроблозі.

Тепер: Трамп обрав Гейлі представником США в ООН.

Про видання New York Times

Газета стала улюбленою мішенню для жартів та обвинувачень з боку Трампа протягом президентської кампанії.

Раніше: "Немає у світі більш корумпованого видання, ніж злиденне New York Times".

Тепер: "Я скажу, що The Times – величне видання, великий американський скарб. Світовий скарб".

Повʼязані теми:

Наступна публікація