Монолог жителя Брюсселя: На цей день ми чекали давно. Це не кінець

Монолог жителя Брюсселя: На цей день ми чекали давно. Це не кінець

Фото: Getty Images

34-річний Франческо розповів, як бельгійська столиця "готувалася" до терактів і чому зараз мешканці міста очікують найгіршого

34-річний італієць Франческо (свого прізвища він просить не називати – ред.) живе в Брюсселі 5 років. Офіс його компанії розташований на вулиці Д'арлон, між будівлями Європарламенту, Єврокомісії і Європейського регіонального комітету. Але після терактів у столиці Бельгії, в результаті яких загинула 31 людина і ще 250 поранено, орієнтири змістилися, і, розповідаючи про місце своєї роботи, Франческо говорить просто – за 300 метрів від місця вибуху на станції метро Маальбек.

Повернувшись додому, через охоплений панікою Брюссель, він розповів ТСН.uа, як місто "готувалося" до терактів і чого зараз бояться на вулицях колись спокійної столиці.

Цього дня ми, мабуть, чекали не перший місяць. Згадайте, терористи, які організували теракти в Парижі, були з Брюсселя, так і вся напруженість останнього тижня (22 березня в Брюсселі було затримано 5 підозрюваних у причетності до терактів у Парижі – ред.). У ці пару днів після арешту Салаха (Абдеслам Салах – один з арештованих терористів – ред.) з'явилося якесь неформальне поле спілкування – всі здогадувалися, що терористи готували атаку. Але ніхто не знав час і місце. Але навіть так, подібні речі завжди непередбачувані. Знаючи все це, ми ходили на роботу.

Фото: Getty Images

Все було, як зазвичай, – простий робочий день. Не було жодних офіційних попереджень. І ми просто готувалися до чергового нового дня. Мій офіс на вулиці Д'арлон розташований досить близько до метро. Ми почули звуки сирен швидкої допомоги і поліції. Поруч дві станції метро: Маальбек (в однойменному районі були затримані "паризькі" терористи – ред.) і Шуман. Перша - ближче до мого офісу, друга – ближче до будівель Єврокомісії та Європейської ради. Одразу було незрозуміло: вибухи були на обох станціях чи ні. Пізніше ми дізналися, що тільки на найближчій до нас.

На вулицях було надто багато людей, щоб зрозуміти, що сталося. Потім військові і поліція попросили не виходити назовні. У будівлі Парламенту люди одягли куленепробивні жилети. Тільки близько 10-10:30 ми зрозуміли, що сталося. Усе вже було заблоковано: метро не працювало, аеропорт був закритий. З Парламенту і "євробудівель" евакуювали людей і відправляли додому. Так само вчинили і ми. Це було довго. Навколо плутанина: люди на вулицях, машини, швидкі... Всі шукали друзів і рідних. Зв'язок не працював – занадто багато людей одночасно намагалися зателефонувати або потрапити в Інтернет. Ми бачили, як тіла заносили до машини швидкої допомоги. Але ще не було ніякої інформації про поранених або загиблих. І в перші хвилини ми дуже нервували. Аеропорт підірвали в 8-8:30, метро - 9. І ми не знали, чи буде ще щось, чи це все.

Фото: Reuters

Зараз все ще незрозуміло, скільки ж людей загинуло. Одні кажуть, що принаймні 34, інші кажуть, що більше. У лікарнях просять здавати кров. Люди шоковані. Багато відкритих запитань, і перше з них: що далі? Що станеться? Будуть інші атаки? Здається, ІДІЛ говорив, що це за арешт Салаха, щось на кшталт помсти. [Їхній] неофіційний твітер-акаунт каже, що це тільки початок. Поки Салаха не випустять, вони не зупиняться. А потім: школи, діти, метро. До цього моменту, у нас було передчуття, що щось може статися. І тепер це сталося. І як можна бути впевненим, що це кінець? Остання спроба? Я думаю, будуть і інші. Ймовірно, що навіть у Брюсселі. Не можна бути впевненим, що ти в безпеці тут. І в той же час ніхто не хоче здаватися цим ідіотам-злочинцям. Зараз на вулицях порожньо, і важко пояснити тому, кого тут не було, що ми відчували цим вранці.

На бельгійську трагедію вже відреагували користувачі соцмереж по всьому світу

На бельгійську трагедію вже відреагували користувачі соцмереж по всьому світу

Повʼязані теми:

Наступна публікація