Моторошний похід у Карелії. Врятований підліток розповів про жахливі подробиці трагедії

Моторошний похід у Карелії. Врятований підліток розповів про жахливі подробиці трагедії

Рятувальники в Карелії / Фото: Reuters

"Не думав, що коли-небудь таке побачу", - російський школяр прокоментував сплав в шторм.  

Російська газета "Аргументи і факти" опублікувала інтерв'ю з 13-річним Олександром Брауном, який відпочивав у таборі Карелії: він розповів про трагічний день, коли під час жахливого походу загинули 14 дітей.

За його словами, за день до походу всім дітям на телефон прийшло повідомлення від МНС про шторм.

"Ми одразу поскаржилися інструкторам, що не хочемо йти в шторм у похід, та й ті самі були такої ж думки.... Інструктори, наскільки я знаю, мало не на колінах благали директора табору не відпускати нас у похід. Але вона взагалі не погоджувалася: "Значить так, хлопці, або ваш загін вирушає в похід, і мені плювати, яким чином, або студентам, які тут практикуються, все доведеться пройти заново. Ця практика не зарахується". Був поставлений ультиматум", - зазначив він.

У похід пішли 47 людей і 4 інструктори. Хлопців поділили на дві групи: той, хто сильніший і добре гріб, сідав на рафт, щоб везти їжу і спальники, а всі інші - на каное. Під час шторму рафт почало зносити і похідники збилися з курсу. При цьому два каное віднесло далеко вперед. "Дві години ми просто гуляли по хвилях, когось з дітей починало нудити", - розповів підліток. Потім вони причалили до одного з островів і розвели багаття, де замість каструль і чайників використовували знайдені там само бляшані старі пивні банки.

"У мене залишалася зарядка на телефоні, і я підтримував зв'язок із сестрою. Одразу же подзвонив і сказав, що живий і здоровий. А в цей час каное вже перекинулися. Ми цього не знали", - говорить Браун.

Вранці до них додзвонилася адміністрація табору і повідомила про виїзд МНС. "Ми були щасливі, що будемо врятовані. Я з цією новиною почав дзвонити своїй сестрі, а в слухавці почув: "Саша, ти живий?". Сестра мені все розповіла, сказала, що люди з каное загинули. Мене почало трусити. Я розповів вожатій", - згадує підліток.

Ввечері в табір привезли тих десятьох дітей, які вижили. Вони могли сказати: "Саша, я жива, Саша я живий!". Я не думав, що коли-небудь таке побачу", - поділився він враженнями.

"Серед них відчувала себе найгірше за всіх Юля Король. Юля витягала багатьох дітей, і живих, і мертвих. Інструктор намагався врятувати дітей, але сам ледве не потонув, а вона врятувала й інструктора. Їй 13 років. Після того, як перевернулося її каное, саме вона витягувала всіх дітей...В кадетському корпусі з Юлею сиділи 4 психологи. Вона їх не слухала. Вона розмовляла з дітьми, яких не змогла врятувати. Лежачи на ліжку, втупившись у стелю повторювала: "Женя, це ти тут?", - додав Браун.

Також він зазначив, що інструкторів звинувачують у трагедії безпідставно.

"Дуже прикро, що звинувачують за все інструкторів і вожатих, брешуть, що вони тільки про себе дбали. Інструктор Валера під час потопу тримав на собі дітей, а сам був під водою. Він хотів, щоб діти могли дихати. Так, він деяких дітей не втримав на воді, але не кожен так зможе! Люда, яка в каное перекинулася, теж на собі дітей тримала. А їх зараз у всьому звинувачують. Це несправедливо!" - підкреслив Браун.

Тіла 14 дітей доправили із Карелії до Москви на упізнання батьків

Тіла 14 дітей доправили із Карелії до Москви на упізнання батьків

Трагедія в дитячому таборі відбулася на минулих вихідних. Майже півсотні дітей у супроводі чотирьох дорослих вирушили на екскурсію озером в човнах. Але група потрапила в шторм. Два човни перекинулись, загинуло 14 дітей.

Один з російських школярів, який загинув на карельському озері Сямозеро, під час трагедії додзвонився до рятувальників, однак вони поклали слухавку. Водночас стало відомо, що російська влада виплатить матеріальну допомогу батькам і родинам загиблих дітей у таборі в Карелії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація