"Моє тіло - моє діло": у Польщі тисячі людей вийшли на чорний протест проти заборони абортів

Мітингувальники вдягли чорне вбрання і розмалювали обличчя чорними сльозами. 

Кілька тисяч жінок та чоловіків по всій Польщі вийшли на протести проти повної заборони абортів і втручання в їхнє особисте життя. Польський Сейм ухвалив у першому читанні законопроект, який передбачає тотальну заборону абортів у країні і можливе ув'язнення для жінок та лікарів, які наважаться на переривання вагітності. Про це йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

Мітингувальники вдягли чорне вбрання, узяли чорні прапори і розмалювали обличчя чорними сльозами. Чорний протест спочатку набрав обертів в інтернеті і тепер виходить на вулиці. Під гаслом "Моє тіло – моє діло" під польським Сеймом протестують жінки різного віку та чоловікИ, яким небайдужі жіночі хвилювання.

Мітингувальники переконані, що для жінок настануть чорні часи, якщо проект закону про повну заборону абортів ухвалять у Сеймі.

Нині Польща має одне з найбільш суворих законодавств у Європі у можливості переривання вагітності. Понад 20 років тому польські політики домовилися обмежити аборційне право для жінок, бо за комуністичних часів аборти були нелімітовані. Вони дозволили переривати вагітність у трьох випадках- коли вона загрожує життю матері, якщо плід має важкі чи невиліковні генетичні вади і для зґвалтованих жінок. Нині Сейм за ініціативи деяких громадських організацій хоче скасувати і ці три табу і вже ухвалив законопроект у першому читанні.

На захист жінок у Польщі стають відомі політики і актори. Їхній голос пом'якшити польське аборційне законодавство та узятися за сексуальне виховання молоді поки що чути тільки на вулиці.

"Буде велика смертність жінок, зґвалтовані дівчата будуть змушені виношувати дітей. Це нелюдський жахливий проект, лицемірний та фанатичний – він не боронить життя, він є культом смерті", - заявляє польська акторка Майя Осташевська.

Тим часом католицькі організації у Польщі вже заговорили не тільки про заборону абортів, а й про табу на контрацепцію.

Цей чорний протест – попереджувальний, У понеділок жінки оголошують загальнопольський страйк – вони підуть не на роботу, а на вулиці, щоби вчергове заявити, що їхнє тіло є їхньою справою.

Нагадаємо, патріарх російської православної церкви Кирило підписав звернення  щодо заборону абортів на всій території Росії. У зверненні його автори вимагають внести до законодавства РФ зміни, спрямовані на заборону хірургічних і медикаментозних переривань вагітності, протизаплідних засобів з абортивною дією, а також заборону допоміжних репродуктивних технологій, невід'ємною складовою яких є "приниження людської гідності і вбивство дітей", які перебувають на початкових етапах ембріонального розвитку.

Кореспондент ТСН Маргарита Ситник

Чорний протест: у Польщі тисячі жінок та чоловіків протестують проти повної заборони абортів

Чорний протест: у Польщі тисячі жінок та чоловіків протестують проти повної заборони абортів

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Здоров'я вагітної
Наступна публікація