Можливий організатор теракту у Стамбулі побував в українському СІЗО

Можливий організатор теракту у Стамбулі побував в українському СІЗО

Фото: Reuters

Під тиском правозахисників його не стали екстрадувати до Росії.

Один з можливих організаторів теракту в аеропорту Стамбула виходець із Чечні Ахмед Чатаєв у 2010 році був затриманий в Україні.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Чатаєв воював проти російських військ у Чечні і з 2008 року перебував у розшуку по базі Інтерполу за звинуваченням у тероризмі і членстві в озброєній злочинній групі. У 2003 році він отримав статус біженця в Австрії, оскільки стверджував, що в російському СІЗО через тортури позбувся правої руки. За іншою версією, руку йому ампутували після поранення в бою.

У січні 2010 року Ахмед Чатаєв був затриманий в Україні, проте до Росії його так і не екстрадували. Правозахисники, включаючи організацію Amnesty International, а також Європейський суд з прав людини закликали Київ не видавати Чатаєва Росії, оскільки він отримав притулок в Австрії і підпадає під захист Женевських конвенцій і Конвенції ООН про біженців від 1951 року.

Чеченський терорист затримувався не тільки в Україні. Чатаєв провів більше року у шведській в'язниці через велику кількості зброї, яка була знайдена в його машині.

У 2011 році його затримали при проходженні прикордонного контролю на кордоні Болгарії та Туреччини. Болгарський суд спочатку виніс рішення про екстрадицію затриманого до Росії, але апеляційний суд скасував вердикт через те, що Чатаєв мав статус біженця в Австрії.

Наступного року його затримали в Грузії. Чатаєва заарештували і звинуватили в незаконному зберіганні вибухових речовин, оскільки при затриманні у нього виявили дві гранати. Чеченець відстрілювався і був поранений, після цього йому ампутували ліву ступню. Грузинська влада відхилила запит Росії про екстрадицію і відпустила Чатаєва під заставу в майже 3 тисячі доларів.

Після цього Ахмед Чатаєв, судячи з усього, влаштувався в Туреччині. За даними російських правоохоронців, він очолив спеціальний підрозділ "Ісламської держави" по підготовці терактів в Росії і Європі.

У жовтні 2015 року ООН фактично визнала Чатаєва терористом, внісши його в санкційний список причетних до діяльності ІД і "Аль-Каїди". Через кілька днів після цього рішення влада США внесла Чатаєва до свого санкційного антитерористичного списку за зв'язок з "Ісламською державою".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що троє терористів смертників, які здійснили напад на найбільший аеропорт Стамбула "Ататюрк" -  уродженці РФ, Узбекистану та Киргизії. 

Увечері 28 червня в Міжнародному аеропорту Стамбула "Ататюрк" пролунали вибухи і почалася стрілянина. У результаті теракту загинули 42 людини, 239 отримали поранення. Більшість загиблих – громадяни Туреччини, але серед них є іноземці. 

Одна українка загинула у шпиталі від отриманих поранень, троє українців (одна жінка та двоє чоловіків) перебувають у лікарнях Стамбула з пораненнями різного ступеню тяжкості. Їх життю та здоров'ю наразі нічого не загрожує. 

Які останні новини розслідування теракту в аеропорту Стамбула

Які останні новини розслідування теракту в аеропорту Стамбула

Повʼязані теми:

Наступна публікація