Протести у Молдові: вимоги гучних відставок, виборів до квітня та заблокований Кишинів

Протести у Молдові: вимоги гучних відставок, виборів до квітня та заблокований Кишинів

Фото: Getty Images

У Кишеневі тисячі людей зібралися з вимогами відставки новопризначеного уряду та розпуску парламенту.

Учасники антиурядової акції протесту в центрі Кишинева у неділю, 24 січня, вирішили створити Комітет національного порятунку, повідомляє Newsmaker.md.

Резолюцію з вимогами до влади лідери опозиції зачитали зі сцени на центральній площі міста. Серед них: розпуск парламенту, дострокові вибори за три місяці (не пізніше квітня), відставки голови Нацбанку, Генпрокуратури, ЦВК, МВС і ще кількох високопосадовців.

Також протестувальники вимагають звільнення політв'язнів, включаючи "групу Петренко", та реєстрацію партії "Громадянська платформа "Гідність і правда".

На підкріплення твердості своїх вимог протестувальники вирішили на годину заблокувати один із в'їздів до Кишинева, куди вони вирушили колоною після мітингу на центральній площі.

Лідер соціалістів Ігор Додон заявив, що "якщо протягом трьох днів представники влади не почнуть відмовлятися від своїх постів, ми почнемо перекривати інші траси". На запитання, чи був марш скоординований з поліцією, Додон сказав, що "це - спонтанна акція, але ми їх попереджали".

За його словами, після завершення блокування виїзду з Кишинева протестувальники повернуться на центральну площу. Додон назвав акцію попереджувальною.

Нагадаємо, 20 січня парламент Молдови підтримав кандидатуру Павла Філіпа на посаду прем'єр-міністра та затвердив склад уряду без обговорення.

Під парламентом в цей час проходив мітинг проти обрання Філіпа прем'єром, який закінчився штурмом будівлі. Протести продовжуються досі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація