На дипломатичний демарш РФ Туреччина відповіла знущальною помилкою на банері

На дипломатичний демарш РФ Туреччина відповіла знущальною помилкою на банері

У привітанні "Ласкаво просимо" російською мовою не вистачало літери.

Перший всесвітній гуманітарний саміт ООН розпочав роботу у Стамбулі. Туреччину місцем проведення обрали не випадково, адже ця країна прийняла найбільше біженців із Сирії, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Лідери понад 60 країн світу, міжнародні організації і навіть Джеймс Бонд – власне, виконавець його ролі у Бондіані актор Деніел Крейг, цього разу у ролі посла доброї волі ООН. Головне, що хочуть зробити усі ці люди, – привернути увагу до долі сучасних біженців.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун розповів, що саміт він замислив ще чотири роки тому, але масштаби біди відтоді зросли кардинально.

"Рекордна кількість людей – 130 мільйонів – потребують допомоги. Нині найбільша кількість тих, хто був змушений покинути свої домівки, за весь період з часів Другої світової війни", - наголосив генсек організації.

У Стамбулі розпочав роботу перший Всесвітній гуманітарний саміт ООН

У Стамбулі розпочав роботу перший Всесвітній гуманітарний саміт ООН

Хвиля мігрантів із Сирії накрила не лише Європу. Найбільше їх прийняли Туреччина, Німеччина та Британія. Але не секрет, що є країни, які за будь-яку ціну прагнуть уникнути участі у долі біженців.

Делегація Німеччини у Стамбулі чи не найпотужніша – федеральна канцлер, міністр закордонних справ. Вони наполягають, що має бути узгоджена нова єдина політика у цьому питанні.

"Ми повинні бути впевнені, що допомога приходить туди, де її найбільше потребують. Маємо впевнитися, що гуманітарна робота ведеться і це те, для чого ми повинні працювати всі разом", - наголосила Меркель.

Не лише про потреби Донбасу говорив на саміті Петро Порошенко. В українській делегації – лідери кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв та Рефат Чубаров. Заявлена була також і переможниця Євробачення Джамала, але вона не приїхала.

Україна нагадує, що до гуманітарної катастрофи та порушення прав людини у Криму та на Донбасі спричинилася саме Росія, яка становить загрозу цілому світу.

"Ми це дуже чітко бачимо у сьогоднішній Росії – ядерній державі, яка розглядає демократію як загрозу, а свободу як отруту. Йдеться не про відмінність у тлумаченнях. А про відмінність у цілях. Захід прагне більше гармонії для збереження та спільного процвітання. Росія ж, з іншого боку, прагне більшого впливу та відмовляється керуватися принципом глобальної спільної вигоди", - наголосив Порошенко.

Росія як країна напряму причетна до організації щонайменше двох сучасних гуманітарних катастроф – в Україні та Сирії – до Стамбула відрядила заступника міністра надзвичайних ситуацій. І це справжній демарш. У своєму листі російська місія при ООН розкритикувала і організацію саміту, і коло учасників, і – наперед – його підсумки. Мовляв, росіянам не дали вписати свої пропозиції у фінальні документи.

Тож, усе, що залишилося від участі Росії, це напис на вітальних банерах: "Добро пожаловат" . Без м'якого знака в кінці.

Кореспондент ТСН Ольга Кошеленко

Повʼязані теми:

Наступна публікація