На похорон Шимона Переса з'їдеться політична еліта світу

На похорон Шимона Переса з'їдеться політична еліта світу

Фото: Reuters

За власною інформацією ТСН, відвідати Ізраїль планує і президент Петро Порошенко.

В Ізраїлі помер один із знакових політиків ХХ століття Шимон Перес. Він залишив по собі різні думки в різних народів, однак для свого був одним із державотворців, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Шимон Перес полишив нас без страждань. Найкращі лікарі боролися за його життя усіма можливими засобами", - розповів племінник і особистий лікар Переса Рафі Вальдер. "Шимона Переса я завжди дуже сильно поважав. Здається, сьогодні світ зійшов з розуму. А от він був людиною миру", - каже мешканець Тель-Авіву Роб Епл. "Його руки – по лікоть у палестинській крові. Він воював з Єгиптом, Сирією, Палестиною. Цей чоловік збудував Ізраїль і привіз туди ядерну бомбу", - каже житель Рамалли Абед Аль-Хакім.

Помер колишній президент Ізраїлю Шимон Перес

Помер колишній президент Ізраїлю Шимон Перес

Під час війни Ізраїлю за незалежність емігрант з Польщі 24-річний Шимон Перес став помічником міністра оборони. У 29 він очолив це відомство. Озброював свою новостворену країну всіма доступними засобами. Доходило до того, що Франція постачала йому куплені в Британії списані танки. Франція ж допомагала побудувати ядерний реактор у пустелі Негев. "Він був великим другом Франції, він багато чого зробив для мирного процесу. Президент Олланд поїде на похорон, я також", - заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро.

За 70 років політичної кар'єри Шимон Перес очолював 12 міністерств, деякі неодноразово. Більш за все опікувався обороною та закордонними справами. Двічі був прем'єром, один строк – президентом. У 1994 році нагороджений Нобелівською премією миру за переговори з лідером палестинських бойовиків Ясиром Арафатом, що завершилися угодою в Осло. Однак миру ця угода Ізраїлю не принесла. Досі не всі ізраїльтяни розуміють, навіщо витрачати 4,5 млрд доларів на рік, в які обходиться обмежена автономія Палестини. Це і витрати на контрольні пункти пропуску, і будівництво об'їзних доріг, і фінансова допомога самій автономії.

На прощання з Пересом збирається чинний президент Сполучених Штатів Барак Обама та колишній лідер США Біл Клінтон, разом із дружиною Гіларі, кандидаткою від демократів. До Єрусалиму приїдуть генсек ООН, канцлер Німеччини, десятки світових лідерів. Поховають Переса опівдні у п'ятницю на горі Герцля. Після смерті він став донором. Рогівку ока Шимона Переса передадуть до центру трансплантації Ізраїлю. Таким, кажуть рідні, було його останнє бажання.

Кореспондент ТСН Яна Слєсарчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація