"На полях" саміту ЄС без Британії обговорять долю Євросоюзу

"На полях" саміту ЄС без Британії обговорять долю Євросоюзу

Ангела Меркель / Фото: Reuters

Це обговорення носитиме неформальний характер.

"Найбільша катастрофа в історії європейської інтеграції", "чорна п'ятниця для Європи, "втрата ілюзій" – так реагує політичний Берлін на результати референдуму у Великій Британії, йдеться у сюжеті ТСН.16:45.

Це переламний момент для Європи - визнала Ангела Меркель, її реакція традиційно спокійніша і виваженіша, аніж чимало різких слів, які звучать сьогодні в Берліні.

"Наслідки цього виходу - в наступні дні, тижні, місяці і роки - залежать від нашої реакції. Чи зможемо ми, інші 27 членів Євросоюзу, діяти компетентно, не ухвалювати занадто швидких і простих рішень. Бо інакше - це ще більше пошматує Європу", - наголосила Меркель.

Виходів із кризи ЄС починає шукати вже зараз. 25 червня глава МЗС Німеччини приймає в себе колег із країн-засновників ЄС – Франції, Нідерландів, Італії, Бельгії та Люксембургу. В понеділок, 27 червня, вже Ангела Меркель очікує у Німеччині президента Франції Франсуа Олланда, прем'єр-міністра Італії Маттео Ренці та голову Ради ЄС Дональда Туска. У вівторок-середу наступного тижня майбутнє Євросоюзу обговорять "на полях" саміту ЄС в Брюсселі вже без Великобританії, проте це обговорення носитиме неформальний характер.

Якою є реакція Німеччини на вихід Великої Британії з ЄС

Якою є реакція Німеччини на вихід Великої Британії з ЄС

Тішаться у Німеччині тільки популістські партії, як "Альтернатива для Німеччини", хоча свої референдуми вже обіцяють ультраправі в Нідерландах і Франції. Європейські політики кажуть – це знак негайно реформувати Європу. Дональд Туск, президент Ради ЄС, заявив – попри все, Європейський Союз має намір зберегти єдність 27 країн-членів.

"Не приховую, ми чекали на інший результат. Це драматичний момент - непередбачуваний, історичний. Але запевняю усіх, ми готові до негативного сценарію. Це правда, що минулі кілька років були для Євросоюзу найскладнішими, але батько завжди казав мені: що не вбиває - робить тебе сильнішим", - зауважив Туск.

Кореспондент ТСН Наталка Фібріг

Повʼязані теми:

Наступна публікація