На святі Сан Фермін у Памплоні бик підняв на роги кількох туристів

На святі Сан Фермін у Памплоні бик підняв на роги кількох туристів

Фото: Reuters

Постраждали півтора десятки людей, але фестиваль триває.

Півтора десятка поранених туристів з усіх куточків світу розвезли по лікарнях Памплони. Відставши від забігу, бик пошматував людей рогами та потоптав, ідеться в сюжеті ТСН.16:45.

Аби потрапити бикові на роги, відчайдухи планують поїздку за півроку. Поки триває свято Сан Фермін зі щоденними забігами, жодної вільної кімнати в Памплоні не знайти. По 60 євро коштують місця на балконах, куди пускають обережніших туристів. Під ними – вузька кам'яна вулиця. Бокові проходи перегороджені парканами. Побігати з биком може кожен повнолітній, жодна додаткова реєстрація для цього не потрібна. "Пробіг був дуже поганий. Бики порозверталися. Суельтас, так їх тут кличуть – биків, що біжать назад. А я тільки сьогодні дружині з донькою пообіцяв, що перед біком не бігтиму", - каже турист із Нью-Йорка Джон Шумахер.

У Памплоні бик пошматував рогами та потоптав туристів

У Памплоні бик пошматував рогами та потоптав туристів

Суельтас з іспанської – звільнений. Ось один з них, биків, що посеред перегону розхотів бігти за натовпом, попер назад, на людей, що такого не чекали. "Все було круто, поки бик не розвернувся. А тоді був кошмар. Супроводжуючі усе зробили, щоби повернути бика назад, але той ніяк не хотів. Я вистрибнув на паркан і став допомагати людям вибратися, бо поранених на вулиці було дуже багато", - розповів свідок подій Кен Ломбардо.

До лікарень завезли півтора десятки туристів зі Сполучених Штатів, Великої Британії, Канади, Індії та Португалії. Шістьох з них бик підняв на роги. Стан принаймні двох – важкий. Але незважаючи на переляк, тим, хто відбувся подряпинами, фестиваль досі подобається. "Це було божевілля. Ворота зачинили, поліція їх тримала. Ніхто не міг вибратися. Люди перелізали. І бик тоді став гарцювати. Мене подряпало трохи. Люди сюди по сорок років їздять і кажуть, що такого ще не бачили! Так, за це варто було платити", - каже турист із Мічігана Сібрук Саттерлунд.

Саме за цими гострими враженнями до Іспанії щороку і приїжджають шукачі адреналіну. На весь світ Памплону прославив роман "І сонце сходить" американського письменника Хемінгвея, великого поціновувача таких розваг. Обурені захисники тварин щороку проводять акції протесту, вимагаючи заборонити пробіги. Але відмовлятися від головної туристичної принади місцева влада не поспішає. За минуле століття під копитами та рогами биків тут загинуло 15 людей.

Минулого року під час кориди загинув 29-річний тореадор Мігель Руїс Перез. Чоловік був поранений рогами в шлунок, опинившись у пастці біля дерев'яної огорожі. Про смерть тореадора оголосили після того, як швидка допомога доставила його в лікарню в сусідньому місті Памплона.

Кореспондент ТСН Яна Слєсарчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація