На тлі протестів: у Єгипті суд не віддав Саудам скандальні острови в Червоному морі попри плани уряду

Боротьба між Саудівською Аравією та Єгиптом за два острови точилася майже рік.

Єгипетський суд ухвалив рішення проти планів уряду віддати Саудівській Аравії два незаселені острови, що в Червоному морі.

Такі дії можуть посилити напруження між двома державами, повідомляє Associated Press.

У понеділок, 16 січня, єгипетський суд відхилив апеляцію уряду. Влада Єгипту хотіла оскаржити рішення суду нижчої інстанції про анулювання угоди про передачу в обслуговування островів, підписаної з Саудами в квітні 2016 року.

Тоді документ про демаркацію морського простору між двома країнами призвів до протестів єгиптян, які ще зі школи вчили, що острови Тиран і Санфір належать Єгипту. 

Єгиптяни вийшли на вулиці й під час ухвалення судом нового рішення.

Додамо, що демаркаційна угода стала джерелом напруження між Єгиптом і Саудівською Аравією, яка останніми роками "обсипала" свого союзника десятками мільярдів доларів у вигляді допомоги, але призупинила постачання нафти у вересні на тлі розбіжностей, що зростали.

А між тим, Вищий адміністративний суд Єгипту 16 січня постановив, що два острови, Санфір і Тиран, належать Єгипту, спростовуючи ствердження уряду про те, що вони були саудівськими.

Ці острови розташовані в гирлі Акабської затоки і контролюють вузькі морські шляхи на північ від Червоного моря до портових міст Еліат і Акаба, що в Ізраїлі та Йорданії. 

Доля двох островів була в центрі тертя між Ер-Ріядом і Каїром на тлі регіональних проблем, в тому числі й тих, що стосується Сирії та Ємену.  

Відзначимо, в квітні минулого року Уряд Єгипту оголосив під час візиту короля Саудівської Аравії про морську демаркаційну угоду, яка передбачала, що Єгипет має поступитися контролем над Тираном і Санафіром.

Тоді ж Єгипет і Саудівська Аравія підписали угоду про створення спільного інвестиційного фонду зі статутним капіталом в 16 млрд доларів та створення зони вільної торгівлі між країни. Між іншим, остання передбачала будівництво 50-км моста через Червоне море, аби зв'язати отстрів Тиран Рас-Хамід із Шарм-еш-Шейхом.

Нагадаємо, Китай розмістив системи озброєння на штучних островах в Південно-Китайському морі. Такі дії супуречать словам влади Китаю про те, що вони не збираються мілітаризувати регіон.

Повʼязані теми:

Наступна публікація