"Нам потрібні тисячі українців" — у Чехії вимагають негайно заповнювати робочі місця

"Нам потрібні тисячі українців" — у Чехії вимагають негайно заповнювати робочі місця

Богуслав Соботка, прем'єр-міністр Чехії / Фото: Getty Images

Головний союз промисловості Чехії закликає компенсувати нестачу власних робітників українцями.

Союз промисловості і транспорту Чехії закликав власний уряд прискорити працевлаштування українців на свої підприємства.

Чехії не вистачає 140 тисяч робітників для повноцінного функціонування держави. Про це повідомляє чеське видання Е15.cz.

"Особливо не вистачає тих, що мають вузькі спеціалізації. Нам терміново необхідно щось із цим вдіяти, адже багато компаній вже скаржаться на застій роботи. І якщо ми не можемо знайти цих працівників удома, то маємо шукати їх за кордоном. Нам потрібні тисячі українців, бо наш ринок праці забезпечити компанії своїми людьми не може", — заявив під час з'їзду Союзу його голова, Ярослав Ганак.

Своєю чергою, прем'єр-міністр країни Богуслав Соботка заявив про зниження рівня безробіття в країні на 5,3%. Таким чином, Чехія входить до рангу країн з найнижчим рівнем безробіття й може поступитися хіба що Німеччині. Однак, питання дефіциту саме кваліфікованих працівників лишається відкритим.

"За два роки нам вдалося працевлаштувати 200 тисяч осіб, це хороша новина. Але погана новина полягає в тому, що ринок праці для деяких професій виснажений. Ми повинні шукати можливості, щоб наймати робітників з-за кордону. У листопаді ми повинні зібратися з працедавцями і розв'язати питання ввезення українців і видачі їм робочих віз", — сказав прем'єр Соботка.

Чеське видання зазначає, що Соботка належить до тих політиків, які підтримують пошук робочої сили в країнах, культура яких близька до їхньої.

Як повідомлялося раніше, Торгова палата Чехії у серпні запустила програму працевлаштування українців. Так, щорічно планують наймати до 5 тисяч українських спеціалістів. І якщо раніше роботу в Чехії могли отримати здебільшого висококваліфіковані спеціалісти, то відтепер — там чекають на робітників середньої та низької кваліфікації. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація