Нарощування сил на сході й Альянс в умовах Brexit. Про що говорять на саміті НАТО у Варшаві

До проблем трансатлантичного об'єднання у Європі додався й імовірний розкол Європи.

У Варшаві сьогодні стартував саміт учасників Північноатлантичного Альянсу: його відвідають 18 глав держав, 21 прем'єр-міністр, 39 міністрів оборони з усіх 28 країн-членів НАТО та 26 держав-партнерів.

Як пише оглядач Frankfurter Allgemeine, під час цього заходу, який відбуватиметься за безпрецедентних заходів безпеки, йтиметься про розміщення в Польщі і трьох країнах Балтії - Естонії, Латвії та Литві - мультинаціональних батальйонів НАТО кількістю по 1 тис. людей.

Командування батальйону, дислокованого в Литві, очолить Німеччина, Британія буде виконувати цю роль в Естонії, Канада - в Латвії, а США - в Польщі, зазначено в статті.

Батальйони, за словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, "не мають військового потенціалу і в більшою мірою покликані стати сигналом для Москви в тому, що будь-який напад на союзників буде розцінено як напад на все НАТО". Водночас міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр вчергове наголосив на необхідності бути готовими до діалогу в ці важкі часи. 

Тим часом, журналіст Ерік Найман в The New York Times пише, що польське керівництво роками чекало на саміт НАТО, який би визнав, що належним способом відповісти на дедалі агресивнішу Росію було б збільшення союзних військ і озброєнь уздовж східного кордону. Але зараз, коли це має справді статися, питання полягає в тому, чи зверне хтось на це увагу на тлі приголомшливого виходу Британії з Європейського союзу".

"З військової точки зору цей саміт буде присвячений нарощуванню сил уздовж східного кордону, - каже Міхал Барановський, директор варшавського офісу Фонду Германа Маршалла. - Політично - це саміт, присвячений Brexit".

На його думку, багато з того, що буде затверджено, вже обговорювалося на попередніх зустрічах, тому увагу, швидше за все, буде зосереджено на тому, як члени альянсу, в тому числі Британія, будуть розігрувати демонстративне шоу західної єдності, незважаючи на тінь Brexit і ослаблення Євросоюзу, зазначено в публікації.

Водночас голова Європейської Ради Дональд Туск, до слова, колишній прем'єр Польщі, уже заявив на саміті, що продовження Brexit очікувати не слід: про це він попередив "всіх опонентів всередині і ззовні".

"Немає достатньої альтернативи трансатлантичній єдності для тих, хто цінує свободу, верховенство закону, демократію, права людини і громадянина", - наголосив він. 

Напередодні саміту президент України Петро Порошенко у статті для The Wall Street Journal вирішив нагадати, що Росія навмисно провокує нестабільність всюди, де може, сподіваючись розколоти Захід і просунути свої геополітичні інтереси.

"Україна може засвідчити з перших рук, до чого це призводить", - зазначив він, вказуючи на Крим і Донбас.

"Тиск на агресора має посилюватися, поки Кремль не виконає своїх зобов'язань по мінських угодах, не відмовиться від незаконної та нелегітимної самопроголошеної анексії Криму і не почне дотримуватися норм права", - написав Порошенко.

Сьогодні у Варшаві, як глава країни-партнера НАТО, він уже розпочав переговори із турецьким президентом Реджепом Тайїпом Ердоганом.

Загалом у Варшаві Порошенко візьме участь у засіданні Комісії Україна – НАТО на рівні глав держав та урядів, а також Саміті Альянсу щодо Афганістану. На Банковій розповіли, що у столиці Польщі запланована також зустріч у форматі "Велика п'ятірка плюс Україна" за участю президента США Барака Обами, федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель, пезидента Франції Франсуа Олланда, прем'єр-міністра Великої Британії Девіда Кемерона та прем'єр-міністра Італії Маттео Ренці.

Крім Ердогана, Порощенко говоритиме з президентами Польщі, Фінляндії та з прем'єром Нідерландів. 

Головні завдання саміту НАТО у Польщі

Головні завдання саміту НАТО у Польщі

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вихід Британії з ЄС
Наступна публікація