НАТО перенесло саміт через перемогу Трампа

НАТО перенесло саміт через перемогу Трампа

Фото: Reuters

Раніше саміт альянсу мав відбутися на початку 2017.

В суботу, 12 листопада, саміт очільників держав НАТО перенесли на літо 2017 року через перемогу республіканця Дональда Трампа на президентських виборах у США.

Таким чином керівництво альянсу вирішило дати час новообраному президенту Штатів для того, щоб він визначився з політикою щодо НАТО. Про це повідомляє видання Der Spiegel.

В альянсі вирішили, що Трамп, який раніше називав НАТО "непотрібною організацією", міг би просто не з'явитися на саміт через кілька днів після інавгурації, що має відбутися 20 січня 2017 року.

Між іншим, штаб очільника НАТО Йенса Столтенберга передбачає кілька сценаріїв подальшої політики Штатів щодо альянсу. Так, Трамп може відкликати згоду на ротацію американських солдатів у Східній Європі або скоротити американський контингент у Старому світі. 

Найбільш лояльним вважається сценарій, за якого Трамп буде лише суворо вимагати від європейців збільшення видатків на їхню безпеку.

Як повідомлялося раніше, Британія збирається закликати європейські країни НАТО збільшити витрати на оборону. Це пов'язано з тим, що там побоюються відмови новообраного президента США Дональда Трампа фінансувати альянс.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація