Навальний викрив незаконну оборудку російського уряду з "другом Путіна"

Угода стосується скандальної системи "Платон".  

Російський опозиційний політик Олексій Навальний сьогодні, 28 грудня, оприлюднив секретну угоду, що стосується створення системи "Платон", яка потрапила в розпорядження Фонду боротьби з корупцією.

Документ угоди між урядом РФ і ТОВ "Р-Інвест Транспортні Системи" датований 29 вересня 2014 року. Російська влада не опублікувала його текст, пояснюючи це "комерційною таємницею". Однак керівник ФБК переконаний, що публікація цього документу, надісланого в анонімний "чорний ящик" фонду, відповідає інтересам російського суспільства.

"Ми вважаємо, що такий документ не може бути комерційною (або будь-якою іншою) таємницеюз міркувань закону або здорового глузду, тут немає конкуренції, це монопольна система, однією зі сторін є орган влади, які можуть бути секрети, від кого?" - йдеться у блозі Навального.

Згідно з текстами концесійної угоди та технічного завдання, договір було укладено без конкурсу. Це є прямим порушенням законодавства РФ, підкреслює опозиціонер. У документі прописано, що плата за концесійною угодою не стягується, тобто власник компанії "Р-Інвест Транспортні Системи" Ігор Ротенберг нічого не винен державі. Водночас російська держава зобов'язується виплачувати його компанії щорічно 10,6 мільярда рублів.

"З угоди залишається незрозумілим, звідки взялася саме така сума, економічного обґрунтування її немає", - зазначив глава фонду.

Експерти ФБК збираються 27 січня 2016 року через суд домагатися визнання угоди недійсною у зв'язку з відсутністю конкурсу при її укладенні.

Згідно з російським законом, який набув чинності 15 листопада, з власників великовантажного транспорту вагою понад 12 тонн стягується плата - 1,52 рубля за кожен кілометр доріг загального користування. З лютого 2016 року цей тариф подвоїться. Ухилення від оплати або узгодженого маршруту призведе до значних штрафів.

Це нововведення викликало масові протести далекобійників по всій країні, проте російське телебачення намагається не помічати цю проблему.

Чи переросте рух «ні Платону» в новий Майдан

Чи переросте рух «ні Платону» в новий Майдан

Наступна публікація