Найдовший тунель у світі: як у Швейцарії пройшла урочиста церемонія відкриття

Тунель побудували за 17 років та за приблизно €11 млрд

Сьогодні, 1 червня, у Швейцарії відкрили Сен-Готардський залізничний тунель, який є найдовшим у світі. Його довжина становить 57 км, а включно зі службовими та пішохідними ходами - 153,4 км.

На урочистому відкритті, тунелем пройшли два перших потяги з 1000 пасажирами, які виграли квитки в лотерею, організовану Швейцарською федеральною залізницею, разом з ними нові вагони випробували президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Швейцарії Йоганн Шнайдер - Амманн.

Тунель побудували за 17 років та за приблизно €11 млрд.

"Сьогодні історичний день. Відкриваючи Сен-Готардський тунель, ми завершуємо будівництво століття. Тунель дозволить нам встановити швидший зв'язок і зробити ще ближчими Північ і Південь. Це - гігантський крок, ми зближуємо народи і економіки", - зазначив президент Швейцарії, повідомляє ТАСС.

У святковому відкритті взяли участь члени швейцарського уряду і парламенту в повному складі. Були запрошені також зарубіжні гості: канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд, прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці, єврокомісар з питань транспорту Віолетта Булц, міністри транспорту ряду європейських держав. На честь відкриття тунелю також відбулося святкове дійство "Священний Готард" за участю близько 600 артистів.

Нагадаємо, в Україні закінчено перший найважливіший етап одного з наймасштабніших інфраструктурних проектів - Бескидського тунелю. Він розташований на перегоні Бескид-Скотарське у Карпатах. Тунель має стратегічне значення, адже є частиною п'ятого транспортного коридору від Італії до України.

Загальна вартість будівництва тунелю оцінюється майже в 2,2 млрд грн. Проект реалізовується на кредитні кошти, завдяки співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Європейським інвестиційним банком (ЄІБ).

Найдовший у світі залізничний тунель відкрили у Швейцарії

Найдовший у світі залізничний тунель відкрили у Швейцарії

Повʼязані теми:

Наступна публікація