Недоступна в Росії книга доньки Нємцова вийде українською

Недоступна в Росії книга доньки Нємцова вийде українською

Авторка книги "Я хочу розбудити Росію" - Жанна Нємцова / Фото: Facebook / Жанна Нємцова

Близькі політика не вірять, що слідство дійсно розкрило минулорічне вбивство.

У роковини смерті російського опозиційного політика Бориса Нємцова Слідчий комітет РФ відзвітував про те, що злочин розкрито, а усіх виконавців невдовзі судитимуть. Про це йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

П'ятеро підозрюваних в убивстві Бориса Нємцова вже в травні сядуть на лаву підсудних. Усі затримані – чеченці. Своєї провини не визнають. Але слідчі певні, що справу завершено і доказів достатньо.

Учасники процесу повідомили, що наразі йде ознайомлення з матеріалами справи, до яких входить 65 томів по 250 сторінок у кожному. Після цього справу передадуть до суду.

Нагадаємо, наприкінці лютого 2015 року за дві години до смерті Борис Нємцов виступив на радіо з критикою Володимира Путіна за знущання над Надією Савченко. Потім він повечеряв у ресторані з моделлю з Білої Церкви Ганною Дурицькою, відпустив водія і разом із супутницею пішов прогулятися навколо Кремля.

Наразі вважається, що Заур Дадаєв натиснув на курок. Інші четверо підозрюваних слідкували за жертвою і допомагали кілеру втекти. Цинічне вбивство бачили щонайменше два свідки. Так, очевидець із комунального снігоприбирального авто, який у момент убивства якраз проїжджав поруч, заявив, що до вбивства непричетний. Слідчі йому повірили.

Борис Нємцов не боявся боротися. Він був симпатиком України і гострим критиком Кремля. Політик очолював сотні протестних акцій, гуртував людей, вірив у вільну Росію та не добирав слів на адресу Путіна.

При цьому російські журналісти не приховували подиву, чому він досі на волі та живий. У роковини Нємцова в Держдумі відмовились навіть ушанувати його пам'ять. Версію політичного вбивства московські слідчі навіть не розглядають. Вони переконують: це чистої води кримінал. Замовник убивства нібито з січня минулого року перебуває у міжнародному розшуку.

Своєю чергою, соратники і родичі Нємцова у версію слідства не вірять. Вони переконують, що прямий слід веде до лідера Чечні Рамзана Кадирова, тому що його люди були затримані.

"Я хочу розбудити Росію" - таким за життя був девіз Нємцова. Через рік без нього з такою назвою його донька Жанна Нємцова опублікувала книгу в Німеччині, де зараз живе. До Росії вона їздити боїться. За її словами, поки там керує Володимир Путін, неможливо ні чесно розслідувати вбивство, ані надрукувати книгу про батька його рідною мовою. Утім, невдовзі вона вийде українською.

Як уже повідомлялося, в роковини смерті Нємцова центром Москви пройшла хода його пам'яті. Організатори маршу відзвітували про 40 тисяч чоловік, які взяли участь в акції. 

На мітингу також пролунав Гімн України

Перша річниця смерті Бориса Нємцова

Перша річниця смерті Бориса Нємцова

Повʼязані теми:

Наступна публікація