Неймовірна історія Самаріна-Поттса. Як українець перетворився на американського школяра та опинився за ґратами

Неймовірна історія Самаріна-Поттса. Як українець перетворився на американського школяра та опинився за ґратами

Неймовірна історія Самаріна-Поттса. Як українець перетворився на американського школяра та опинився за ґратами

Артур Самарін благає про допомогу

ТСН.Тиждень побував на суді, поспілкувався з заарештованим Артуром, його знайомими та адвокатом, а також з українською та американською родинами хлопця.

Справа українця Артура Самаріна приголомшила навіть звиклу до всякого американську пресу. Кореспондент ТСН.Тиждень Наталка Пісня - єдиний український журналіст, яка побувала на процесах у справі Самаріна у Штатах, поговорила з ним рідною мовою, а також зустрілась з його американськими батьками.

Хлопець пішов до загальноосвітнього американського навчального закладу в містечку Харізбург у Пенсильванії, де став справжньою зіркою - улюбленцем однокласників, учителів та найкращим учнем школи. Влаштувався на курси юних пілотів. Став кадетом поліцейської академії для юнаків, громадським активістом з масою загальноміських ініціатив: через що з ним фотографувались не тільки конгресмени, а навіть віце-президент Джо Байден. Аж раптом його арештували - Ашер Поттс виявися українцем Артуром Самаріним та ще і старшим на чотири роки.

"Ми не знаємо всіх деталей арешту, розслідування в руках поліції Гаррісберга. Школа округу і далі співпрацюватиме з поліцією - у міру того, наскільки просуватиметься їхнє розслідування", - каже координатор зі зв'язків із громадськістю Харрізбурзького відділу шкільної освіти Кірстен Кіз.

Після його арешту ФБР заборонило всім причетним до справи Поттса-Самаріна говорити що-небудь на цю тему. Журналісти ТСН.Тиждень об'їхали всі адреси, де потенційно могли жити Поттси - безуспішно. І тільки в місцевій в'язниці сказали, коли почнуться судові слухання, і навіть підказали телефони адвокатів.

Українцеві зараз 23, він родом із Херсонщини і приїхав до США чотири роки тому за програмою "Work and Travel". Несподіваним чином змінив не тільки ім'я, а й вік. Став 14-річним підлітком. А за американськими законами будь-яка дитина має право на школу. Незалежно від того, яким чином потрапила в країну: легально чи не легально. Тож ніякої перевірки щодо Поттса -Самаріна не проводили. Саме на це, можливо, і розраховував тоді 18-річний Артур, коли назвав себе 14-річним Ашером.

А з добрим атестатом після школи далі кар'єра вже залежала б тільки від нього самого. Потрібні були тільки фіктивні батьки.

Справа українця Артура Самаріна приголомшила весь світ

Справа українця Артура Самаріна приголомшила весь світ

Найцікавіша частина історії - мандрівка ТСН.Тиждень до родини Поттсів. Їхня історія вражає не тільки наївністю, а й неймовірною кількістю неузгодженостей: передусім бюрократичного ґатунку. Якщо навіть припустити, що вони повірили в повну відсутність документів і його юний вік - уявити, що будь-яка американська родина при здоровому глузді візьме до себе дитину з вулиці доволі важко. Ювенальна юрисдикція в США працює таким чином, що звинувачень у кіднепінгу, незаконному утриманні неповнолітнього чи навіть ще гірших дорослим, які зважаться на такий крок, просто не уникнути. А тут ще й іноземець, якого можуть розшукувати.

"Він показав нам усі свої шрами, він був увесь порізаний, сказав, що це йому таке зробили на вулиці. Артур сказав, що батька в нього не було, мама покинула його в 9-річному віці - вона привезла його з Росії в Україну, що в нього не було ніяких документів і він жив на вулиці. Він співав і збирав гроші, щоби дістатися до Америки", - розповіла названа матір Стефані Поттс.

Але, схоже, хід, як стати добропорядним американцем - Артуру підказали вони ж: "У нас була усна домовленість: коли тобі виповниться 18, тебе не можуть покарати за те, що ти вчинив як неповнолітній. Якщо ти будеш хорошим громадянином, якщо ти будеш добре поводитись, у тебе не буде проблем із законом, не буде татуювань, будеш говорити "так, сер, так, мем", у тебе не буде проблем із поліцією, ми підемо до офіційної установи, скажемо, що мами в тебе немає, тебе покинули в 9-річному віці. Ми бездітна пара і ми тебе всиновимо. І Артур вірив, що так і буде".

З Поттсами ТСН.Тиждень зустрівся в офісі їхнього адвоката. Вони принесли з собою фотографії, малюнки, листівки від Ашера. Одразу наголошують: ніколи не отримували від нього фінансового зиску чи урядових дотацій на його утримання. Банківські картки та номер соціального страхування на ім'я дорослого Артура Самаріна, за їхніми словами, вони знайшли вже після його арешту. Однак тут виявилось, що родина Поттсів до приїзду Артура жила набагато гірше, ніж після його появи.

"Навіть якщо в них були фінансові проблеми, у них завжди була гідність! Але допомоги як безробітні вони не отримували ніколи! Так, вони якийсь час жили в притулку, вони отримували талони на їжу. Щоправда, торік вони отримали кредит у 800 чи 900 доларів на сплату податків і вказали його, як свого утриманця. Хотів би наголосити, що це смішні гроші. Вони бездітна пара і їхнє основне прагнення було допомогти і виростити його, дати йому те нормальне життя, яке можливе тут", - пояснив адвокат родини Поттсів Коркі Голдштейн.

Отже - Поттси, які ще недавно отримували талони на їжу, самі зізнаються: до появи Артура жили більш, ніж скромно. Та потім раптом спромоглися на нове помешкання, де у Артура була своя кімната. Кажуть, жили в ньому аж до арешту Самаріна в лютому. А в самого Самаріна з'явилась власна машина, яку ніби подарували йому на 17-річчя. Він давно не їздив громадським транспортом. З появою хлопця Поттси явно зажили краще.

В цей час у Херсоні бушували інші пристрасті - колишні викладачі, сусіди і друзі упізнали в звинувачуваному в Сполучених штатах українцеві "їхнього Артура". Його батько Андрій - викладач юридичного факультету Херсонського університету. Артур був студентом економічного і покинув заради своєї американської мрії. Батько каже - не допомагав. І хто оплачує адвоката зараз теж не знає.

Яку нову інформацію з'ясували журналісти ТСН в історії Артура Самаріна

Яку нову інформацію з'ясували журналісти ТСН в історії Артура Самаріна

"Безумовно, як у викладача, у мене зарплата п'ять тисяч гривень. Ми таких грошей ніколи в житті не бачили. Але у нього є підтримка адвоката, батьків, які з ним вчилися разом. Я не виправдовую його, то що він зробив. Я дуже засмучений", - каже батько Андрій Самарін.

Батьки Самаріна давно розійшлися: тато переїхав в Херсон, мати з Артуром залишилися в Новій Каховці. Вона не бачила сина чотири роки, справу коментувати навідріз відмовляється. Утім, у Херсоні про хлопця згадують лише позитивно. У виші навіть твердять: здібного студента поновили б із задоволенням.

Поттси не приховують: самі донесли на Артура - мовляв, той став агресивним. І видали його ФБР ледь не за терориста.

"Він увесь час говорив про зброю, про якийсь центр підготовки офіцерів, про військові рушниці М-16. Потім він почав зачинятися в кімнаті і лаятися - він ніколи цього не робив. І став говорити з кимось російською і я почала боятися, що він мене поб'є. Ми подзвонили імміграційному юристу, з яким колись говорили з приводу Ашера, вона порадила йти до ФБР і найняти адвоката. І вже він подзвонив ФБР", - скаржиться прийомна мати.

Сам Самарін-Поттс розповідає, що американські батьки його тримали за раба, били і знущалися. ТСН.Тиждень запитав його українською - про маму і тюрму. І він почав просити про допомогу всіма доступними мовами: "Я просто хотів кращого життя. Будь ласка, допоможіть мені. Підтримайте мене. У в'язниці дуже погано!"

Родина Поттсів, яка дала хлопцеві своє прізвище, на суд так і не прийшла. Натомість прийшло кілька інших родин, які його дуже підтримують. І твердять: Поттси брешуть. Ось що розповіли ТСН.Тижню представники громади:

"Ми знаємо Артура Самаріна через наших дітей і ми прийшли його підтримати. Усі знають, що він хороший молодий чоловік із яскравим майбутнім. І те, в якому стані я його побачив, це просто крає мені серце. Це та причина, через яку я покликав його на ім'я, щоби він знав, що ми тут, що ми його підтримуємо. Ми - його справжня сім'я, ми підтримуємо його і вся наша громада – також"

"Це все Поттси придумали! Це вони - причина всіх його нещасть! Він робить так багато для благочинності, він багато допомагав нашій громаді. Те, як він працював навіть і в моєму будинку, те, що він прокидався о 4 годині ранку, щоби дістатися школи, ходив пішки через сніг по пояс на автобусну зупинку - він надзвичайний юнак! Ми готові свідчити. Ми хочемо, щоби він знав, що він не самотній. Поттси були нашими сусідами і ми зіткнулися з ними вперше, через те, що вони били Ашера. Ми навіть викликали поліцію! Ми свідчили про це, мою дружина свідчила, вона викликала поліцію і чекала, поки вони приїдуть".

"Я прийшов у суд, щоби дізнатися більше інформації, зі свого боку я не бачу підстав звинувачувати цього молодого чоловіка в тому, у чому його звинувачують".

Наразі адвокат хлопця Адам Кларк вірить, що Артуру вдасться допомогти: "Із мого клієнта зняли звинувачення у фальшуванні особи і я дуже щасливий через це, бо він не крав і немає особи, яка би мала ідентичне ім'я. Ім'я Ашер Поттс було вигаданим, воно ніколи не використовувалося, ніколи не було скомпрометоване, він ніколи не використовував підроблений номер соціального страхування та водійське посвідчення. Він не хотів робити нічого поганого, він просто хотів брати участь, учитися!"

Артур надіслав листа журналісту ТСН.Тижня, його передав адвокат Самаріна і є домовленість не розголошувати його змісту. Листування з Артуром може бути доволі довгим - на нього чекає ще не один суд, а розвиток ситуації може бути неочікуваним: від засудження до повного виправдання і зустрічного позову проти родини Поттсів.

Кореспонденти ТСН.Тиждень Наталка Пісня, Ганна Бока

Повʼязані теми:

Наступна публікація