Нідерланди підтримують необхідність реформування Радбезу ООН

Нідерланди підтримують необхідність реформування Радбезу ООН

Фото: Reuters

Раніше подібну думку висловив президент України Петро Порошенко.

Рада Безпеки ООН потребує реформи, що дозволить підвищити її репрезентативність. Таку думку під час виступу на Генеральній асамблеї ООН висловив міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кендерс, передає Укрінформ.

"Реформі ООН слід набрати обертів. Радбез, хоч і не ідеально, але продовжує виконувати свою важливу роль. Але нині вже не 1945-й: Радбез не є репрезентативним. Нам треба придумати спосіб, як виправити це, навіть якщо для цього доведеться мислити нестандартно", - сказав Кендерс.

Кендерс порекомендував задуматися над колективним представництвом у Раді Безпеки ООН.

"Свого часу я пропонував надати місце в Раді Безпеки Європейському Союзу. Я закликаю також інші регіони задуматися над колективним представництвом у Радбезі", - зазначив він.

Також, за словами Кендерса, потрібно змінити й правила застосування вето постійними членами Радбезу.

"Право вето не повинне робити Радбез безсилим, особливо, коли вчиняються масові звірства. Члени Радбезу повинні нести відповідальність за блокування дій, направлених на припинення порушення міжнародного гуманітарного права", - наголосив Кендерс.

Нагадаємо, у середу, 21 вересня, на засіданні Ради Безпеки ООН президент України Петро Порошенко заявив про необхідність реформування системи Радбезу, зокрема змінити правила обмеження використання країнами-членами права вето у випадках скоєння масових злодіянь.

Повʼязані теми:

Наступна публікація