Новий рік у грузинському Батумі: неочікуваний сніг, неймовірна ялинка та цікаві традиції

Новий рік у грузинському Батумі: неочікуваний сніг, неймовірна ялинка та цікаві традиції

Новий рік у грузинському Батумі: неочікуваний сніг, неймовірна ялинка та цікаві традиції

Батумі вперше за десять років зустрів Новий рік зі снігом

Снігу там раділи, як діти.

У Грузії традиційно святкують Новий рік у сімейному тісному колі. Гучні гуляння на вулицях із феєрверками й танцями розпочинаються лише після півночі. А курортний Південь країни, Аджарія, вперше за десять років зустрічала 2016-ий зі снігом. Про грузинську гостинність, традиції й вітання українцям, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

У Батумі неочікуваний прихід зими практично паралізував місто. Тут немає снігоприбиральної техніки, так само, як і звички змінювати на автівках літню гуму на зимову. Усе ж таки сонячний і теплий південь.

Але погодні сюрпризи не зіпсували новорічного настрою. Навпаки, снігу там раділи, як діти.

Звісно, як і скрізь, головні новорічні гуляння були навколо головної ялинки. Вона в Батумі особлива - білого кольору і зветься чічілакі, зі стружкою з горіхового дерева, яке, за повір'ями, забирає в себе всі біди старого року. Домашні струганки грузини, приміром, потім спалюють. Це, звісно, не загрожує 50-метровій красуні. У небуття піде лише частинка. З увімкненням же вечірніх вогнів головний символ свята зачаровує, а справжній і такий рідкісний там сніг тільки підсилює ефект.

На відміну від українських традицій, на головній площі, навіть за годину до Нового року, багато людей не було - кілька сотень максимум. Новий рік для грузинів – це, в першу чергу, сімейне свято, яке розпочинається в тісному колі, ну а вже потім масові гуляння. Була у грузинів колись ще одна традиція. Молодь про неї знає хіба що з розповідей бабусь і дідусів. 

У грузинській Аджарії вперше за 10 років зустріли Новий рік зі снігом

У грузинській Аджарії вперше за 10 років зустріли Новий рік зі снігом

"За традицією вони стріляли з автоматів, зі зброї", - каже мешканець Батумі Вано Тоніа. 

Зараз, звісно, феєрверки. Хоча не на камеру там зізнаються, що далеко в горах дехто зі старожилів і досі дотримується давнього звичаю. Він символізує перемогу над злими силами. 

Грузинська ж гостинність незмінна. У домівках, попри сімейну ідилію, в новорічну ніч двері на всяк випадок все одно привідчинені. Гостям раді. Українських туристів там також багато. Грузини люблять українців і називають братами. Російська агресія об'єднала два народи ще більше.

Через різницю в часі, Новий рік Грузія зустріла на дві години раніше, ніж в Україні.

Раніше стало відомо, що як зустрічали Новий рік у найгарячіших точках у зоні АТО на ДонбасіНа шахті "Бутівка", в Зеніті та Опитному в зоні АТО на Донбасі на Новий рік суворі бійці 93-ї бригади розповідали віршики, отримували дарунки та доповідали, як були чемними хлопчиками.

Кореспондент ТСН Іван Гребенюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація