Глава ПАРЄ під час своєї першої промови звинуватив РФ у підтримці сепаратистів в Україні

Глава ПАРЄ під час своєї першої промови звинуватив РФ у підтримці сепаратистів в Україні

Новим головою Парламентської асамблеї Ради Європи обраний іспанський депутат Педро Аграмунт / Фото: Getty Images

Він наголосив, що ситуація в Україні продовжує викликати занепокоєння.

Новим головою Парламентської асамблеї Ради Європи обраний іспанський депутат Педро Аграмунт, повідомляє "Європейська правда".

Його запропонувала за партійною квотою Європейська народна партія. Інших кандидатів висунуто не було. Жоден з членів асамблеї не заперечив щодо його обрання, через що формальне голосування не відбувалося.

Аграмунт є членом сенату Іспанії від Валенсії. Політик відомий заявами на підтримку України, також він є послідовним критиком анексії Криму. Водночас дехто вважає його обрання контроверсійним, оскільки його ім'я звучало у журналістських розслідуваннях щодо підкупу членів ПАРЄ з боку Азербайджану, пише виданння.

Під час свого  першого виступу в ролі очільника ПАРЄ Аграмунт заявив, що Російська Федерація повинна зупинити підтримку сепаратистів на Сході України і допомогти Києву відновити контроль над своїми кордонами.

"Ситуація в Україні продовжує викликати занепокоєння, продовжує залишатися вибухонебезпечною. Території, контрольовані сепаратистами, залишаються місцем, де відбуваються масові порушення прав людини", - зазначив він.

Президент ПАРЄ заявив, що Росія "досі підтримує сепаратистів", загострюючи ситуацію в Україні.

"Росія повинна зробити все можливе для того, щоб повернути ці території під контроль України", - підкреслив він

"Необхідно звільнити (Надію) Савченко", - наголосив Аграмунт.

Аграмунт окремо зазначив, що українські громадяни, на його переконання, правомірно скинули "корупційний режим Віктора Януковича" і це не може бути приводом для докору на адресу нової української влади.

Нагадаємо, колишня глава ПАРЄ Анн Брассер раніше заявляла, що Росія не зможе взяти участь у роботі Парламентської асамблеї Ради Європи до кінця 2016 року або доти, поки в країні не буде обраний новий парламент.

18 січня Сергій Наришкін підтвердив, що делегація Росії ухвалила рішення не брати участь у січневій сесії ПАРЄ. Також російська делегація не заплатила за членство в Раді Європи. Заступник голови комітету з економічної політики Ради федерації РФ Сергій Калашников заявив, що Росія не збирається платити, поки не повернеться в ПАРЄ.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація