Обама і Байден підтримають висунення Клінтон на з'їзді демократів США

Обама і Байден підтримають висунення Клінтон на з'їзді демократів США

Фото: Reuters

Президента чекають о 22:00 за місцевим часом.

З'їзд демократів США подарував абсолютно всім його учасникам враження причетності до творення історії. Адже вперше за всі роки існування Сполучених Штатів Америки ця країна отримала жінку у якості кандидата в президенти, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Що не менш знаково, чоловік кандидатки Хіларі Клінтон, 42-й президент США, Білл Клінтон, став першим президентом і чоловіком в історії, який зі сцени демократичного конвенту підтримав жінку і дружину як кандидата на посаду президента. Гостроязика американська преса вже не перший день змагається у жартах, як називатимуть Білла Клінтона, якщо Хілларі переможе – перший чоловік країни, перший пан, але тому, здається, байдуже. Білл Клінтон у своїй промові на підтримку дружину оперував фактами, мало відомими широкому загалу – фактами її наполегливості, неймовірної швидкості, рішучості, гідності і хоробрості.

Дружина Білла Клінтона може стати першою жінко президентом США

Дружина Білла Клінтона може стати першою жінко президентом США

Пара пережила разом чимало скандалів, у тому числі й приватного характеру, які мало не призвели до імпічменту Білла у 1990-ті. Але таки залишилася разом і ніколи не приховувала: перш, ніж стати коханцями та чоловіком і дружиною, вони завжди були друзями. "Я одружився зі своїм найкращим другом. Після кількох років разом, я все ще був у захваті від того, що просто знаходився поруч із нею і якою сильною, люблячою і турботливою вона була", - заявив Білл.

Під залою тим часом вирували інші пристрасті. Спершу у самій Філадельфії, а далі у Велс-Фарго арені почали вибухати протести прибічників Берні Сандерса, які до останнього сподівалися, що того таки висунуть на посаду єдиного кандидата від демократів. Їхні протести –не безпідставні. За день до початку з'їзду хакери зламали доступ до 20 тисяч електронних листів конвенту, в багатьох з яких йшлося про чинення перешкод Сандерсу членами партії, інтриги і маніпуляції з його іміджем. Американська розвідка напередодні остаточно підтвердила і відрапортувала Білому Дому, що сервер зламали росіяни. Їхні мотиви невідомі, але причетність Москви – безперечна. Фани Сандерса вимагали його висунення до останнього, ображалися і свистіли під час його виступу. Але сам Сандерс повівся з неймовірною гідністю і закликав своїх фанів підтримати Клінтон. Ті, своєю чергою, розпочали мовчазний мирний протест під ареною.

На підтримку Клінтон виступила і так звана "ліберальна сотня Голівуду" – Меріл Стріп, Америка Ферера, Аліша Кіз, Лена Данхем, Кеті Перрі, Бійонсе, Леді Гага, Ені Шумер і Джуліан Мур. "Вона буде великим президентом, і вона буде першою в довгому переліку чоловіків і жінок, які слугували цій країні з наполегливістю і повагою. Вона буде першою жінкою, але вона не буде останньою", - заявила Меріл Стріп.

На демократичному з'їзді о 5:00 ранку за київським часом очікуватимуть виступу віце-президента і президента США.

Кореспондент ТСН Наталка Пісня

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
"Український" скандал у Вашингтоні
Наступна публікація