Обама нагадав РФ, що перемир'я в Сирії повинні дотримуватися всі

Обама нагадав РФ, що перемир'я в Сирії повинні дотримуватися всі

Фото: Reuters

Військові дії повинні бути припинені з 00:00 годин за дамаскским часом 27 лютого.

Президент США Барак Обама заявив, що перемир'я в Сирії має стати першим кроком до припинення хаосу в цій країні і може бути досягнуто тільки в тому випадку, якщо режим президента Башара Асада і його головний союзник - Росія - будуть виконувати свої обіцянки.

"Найближчі дні стануть критичними (для долі Сирії - ред.), за цим буде стежити весь світ. Якщо подивитися більш широко: це буде тест, який покаже, чи справді всі сторони готові до переговорів", - сказав Обама.

22 лютого США та Росія оголосили про узгодження плану про умови і термін припинення військових дій в Сирії. Згідно з домовленостями, військові дії повинні бути припинені з 00:00 годин за дамаскским часом 27 лютого. Після цього представники головної сирійської опозиційної коаліції заявили, що схвалили припинення вогню на два тижні. При цьому Обама наголосив, що перемир'я не означає повного припинення бойових дій, оскільки воно не поширюється на "Ісламську державу", "Фронт ан-Нусра" та інші екстремістські угруповання. Американський президент підкреслив, що Вашингтон не має наміру йти на перемир'я з "Ісламською державою" і буде наступати на джихадистів "на всіх фронтах". "Ми знищимо цю варварську терористичну організацію", - заявив Обама, додавши, що ІД -"не халіфат, а злочинне співтовариство".

Барак Обама також знову повторив, що громадянська війна в Сирії не завершиться доти, поки при владі в Дамаску залишається президент Башар Асад. Він додав, що з цього питання у США залишаються "істотні розбіжності" з Росією, Іраном та деякими іншими регіональними гравцями. "Але очевидно, що після багатьох років варварського поводження режиму з власним народом багато хто в Сирії не складе зброї до тих пір, поки Асад не піде", - сказав Обама.

Нагадаємо, що раніше авіація ООН правила першу партію гуманітарної допомоги в сирійське місто Дейр-ез-Зор.

Керівник збору допомоги в ООН Стівен О'брайен заявив, що літак доставив жителям міста 21 тонну гуманітарної допомоги. Він зазначив, що згідно з попередніми даними, всі скинуті гуманітарні вантажі потрапили в той район, який цілився літаків.

Повʼязані теми:

Наступна публікація