Обама суттєво скоротив термін ув'язнення інформатору WikiLeaks, який у тюрмі став жінкою

Обама суттєво скоротив термін ув'язнення інформатору WikiLeaks, який у тюрмі став жінкою

Фото: Reuters

Рішення президента США врятувало колишнього військового, який двічі намагався вбити себе.

Президент США Барак Обама у вівторок значно скоротив термін ув'язнення інформатору WikiLeaks Челсі Меннінг, яка була засуджена до 35 років в'язниці.

Про це повідомляє The New York Times.

Меннінг буде звільнена 17 травня цього року, а не у 2045 році, як передбачалося вироком. Затримка терміном у 120 днів є частиною стандартного перехідного періоду, необхідного для здійснення таких заходів, як пошук місця для проживання засудженої після звільнення.

Рішення президента Обами врятувало Челсі Меннінг, яка двічі намагалася вбити себе в минулому році через невизначеність майбутнього в якості жінки-трансгендера у чоловічій військовій в'язниці.

Меннінг була засуджена до 35 років в'язниці через те, що передала WikiLeaks сотні тисяч секретних документів про військові операції Пентагону.

Це найдовше покарання у Сполучених Штатах, яке накладалося для засудження зливу інформації. Загалом Меннінг провела у тюрмі сім років.

Зазначимо, що на момент винесення вироку Меннінг була чоловіком на ім'я Бредлі. До арешту він був аналітиком ЦРУ. Меннінг зізнався в тому, що передав сайту WikiLeaks відеозапис ударів з повітря, в результаті яких були вбиті мирні громадяни, сотні тисяч доповідей про інциденти на фронтах війни в Афганістані та Іраку, досьє на ув'язнених в'язниці Гуантанамо і близько 250 тисяч дипломатичних депеш держдепартаменту США.

Наступного дня після винесення вироку Бредлі заявив, що він – жінка і попросив називати його Челсі. Він оголосив, що хоче якомога швидше розпочати операцію зі зміни статі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація