Обама заперечив втручання США у спробу перевороту у Туреччині

Обама заперечив втручання США у спробу перевороту у Туреччині

Фото: Reuters

Сполучені Штати розглянуть запит на екстрадицію Гюлена.

Президент США Барак Обама заперечив будь-яку роль Сполучених Штатів у спробі перевороту у Туреччині і наполіг на тому, що запит про екстрадицію мусульманського священнослужителя Гюлена, обвинуваченого в організації путчу, має пройти через звичайні дипломатичні канали.

Про це Обама заявив на прес-конференції у п'ятницю, передає Reuters.

"Будь-які заяви, що ми знали про спробу державного перевороту або про втручання США у ці події…повністю і однозначно хибні", - сказав Обама.

За словами американського президента, лідер Туреччини "Ердоган має переконатися, що не тільки він, але і його уряд розуміють, що ці заяви є повністю неправдивими". Обама додав, що такі чутки ставлять під загрозу партнерство між США та Туреччиною.

Хвиля масових арештів охопила Туреччину

Хвиля масових арештів охопила Туреччину

Заяви про участь США у спробі державного перевороту, судячи з усього, виникли через те, що підозрюваний в організації заколоту клірик Фетхуллах Гюлен живе у самовигнанні у Пенсільванії.

Обама сказав, що Ердоган повинен спочатку представити докази причетності Ґюлена до спроби перевороту. Запит про екстрадицію клірика буде розглянутий міністерством юстиції та іншими державними установами, як і будь-яке інше клопотання.

"Америка керується нормами права, і ні президент Сполучених Штатів, ні будь-хто інший не може просто зробити щось заради доцільності," сказав Обама. "Ми повинні пройти через судовий процес".

Посол Туреччини у США Сердар Килич повідомив у п'ятницю, що його країна представила "необхідну документацію" для видачі Ґюлена. Однак представник міністерства юстиції США Пітер Карр сказав, що він ще не може дати "тверде так чи ні" на те, чи є запит на екстрадицію від Туреччини.

У Туреччині призупинили дію Європейської конвенції із прав людини

У Туреччині призупинили дію Європейської конвенції із прав людини

Нагадаємо, в ніч на суботу, 16 липня, військові Туреччини здійснили спробу державного перевороту. Під час зіткнень, за останніми даними, загинули більше 260 людей. 

В Генштабі заявили, що організаторами перевороту були представники ВПС і військової поліції. Президент країни Реджеп Таїп Ердоган заявив, що у Туреччині строком на три місяці введено надзвичайний стан.

Повʼязані теми:

Наступна публікація