ООН перетворюється на безглузду організацію – Die Welt

ООН перетворюється на безглузду організацію – Die Welt

Структура настільки слабка, як ніколи раніше.

Цього тижня розпочалося засідання Генеральної Асамблеї ООН в штаб-квартирі в Нью-Йорку, і протягом наступних днів буде багато обговорень і рішень. Газета Die Welt опублікувала матеріал журналістки Марейке Кюршнер, яка пише, що навряд чи на цих засіданнях вдасться досягнути миру у світі.

На думку автора, ООН, яка прагнула миру після Другої світової, стала абсолютно безсилою. Рада Безпеки ООН наразі паралізована, оскільки Росія і США блокують один одного. Москва підтримує президента Сирії Башара аль-Асада, США - на стороні різних збройних угруповань противників Асада. Два тижні тому не вдалося ввести санкції проти режиму через застосування хімічної зброї, оскільки постійний представник Росії в ООН наклала вето.

"Організація Об'єднаних Націй завжди була відображенням глобальної політичної ситуації. Якщо Росія і Сполучені Штати не дійдуть згоди про політику в Сирії, тоді розкол чекає і на ООН", - говорить професор Матс Бердал з інституту військових досліджень в Королівському коледжі Лондона.

Зазначається, що в сирійському конфлікті важливі дискусії проводяться без участі ООН. Міністри закордонних справ Сполучених Штатів і Росії, Джон Керрі і Сергій Лавров, вели переговори про перемир'я, обговорювали гуманітарну допомогу сирійському населенню, а також відновлення мирних переговорів без Організації. Стаффан де Містура, спеціальний посланник ООН по Сирії, виконує роль статиста, але крім теплих слів після угоди він нічого не додав.

Окрім того, у серпні цього року вкотре проявилася безглуздість ООН у Сирії. Дарайя, передмістя Дамаска, яке чинило опір сирійському режиму, пішло на угоду з урядом Асада.  5500 цивільних осіб і 1500 повстанців, які склали зброю, були евакуйовані з міста, окупованого з 2012 року. ООН, своєю чергою, закликала до припинення вогню, але нічого не досягнула і не змогла допомогти народу Дарайя.

Повідомляється, що організація боролося зі звинуваченнями в тому, що вони побічно підтримують режим Асада. Для того, щоб направляти в Сирію якусь гуманітарну допомогу, ООН довелося укласти угоду з сирійським урядом. Зрештою, їм можна співпрацювати лише з певними партнерам, бо інакше їхню діяльністю можуть заборонити взагалі.

Як висновок, експерт Матс Бердал заявив, що надією для ООН може стати новий генеральний секретар. Людина масштабу Кофі Аннана, який раніше був генсеком. Він тільки завдяки своїй харизмі, став одним з найвпливовіших людей в світі.

"Нинішній блідий глава з Південної Кореї, Пан Гі Мун, це повна протилежність. Він не так часто висловлював свою думку, як міг би", - вважає Бердал.

Зазначимо, що наступник діючого глави буде обраний в грудні. 

Нагадаємо, ООН заявила, що за першу добу тимчасового перемир'я в Сирії, яке набрало чинності ввечері в понеділок, гуманітарні організації зафіксували різке скорочення кількості жертв серед цивільного населення. Пріоритетним завданням стає доставка гуманітарної допомоги в східні райони міста Алеппо, які утримуються сирійськими повстанцями. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація