Панамагейт. Аналітики розповіли, хто стоїть за офшорним цунамі

Панамагейт. Аналітики розповіли, хто стоїть за офшорним цунамі

Фото: Reuters

Саме вражаючий спосіб реалізації панамських документів змушує експертів говорити про війну, яка триває між приватним і державним.

Хоча Панамські документи зачепили значно більше українських впливових персон - і президента Петра Порошенка, і голову НБУ Валерію Гонтареву, і голову президентської Адміністрації Бориса Ложкіна - навряд чи виток був спрямований тільки проти України, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Але він явно вдарив по Києву значно більше, ніж по Москві. Бо Росія практично не має громадянського суспільства, готового обуритися з приводу корупції. Для Кремля такі скандали нагадують комариний укус.

Тож головне питання, яке зараз цікавить усіх фігурантів скандалу, - хто стоїть за таким нищівним офшорним цунамі. Видання Washington Post зробило припущення, що це вигідно Росії. WikiLeaks заявило: організатор - Америка. А кілька інших джерел кажуть про банальну помсту екс-коханки засновника панамського офшору.

Як політики ховають свої гроші

Як політики ховають свої гроші

Але крім витоку, була чітка й спланована дія консорціуму журналістів-розслідувачів. І саме вражаючий спосіб реалізації панамських документів - одночасно в 76-ти країнах - змушує експертів говорити про те, що Захід вирішив атакувати світову офшорну економіку.

На думку аналітиків, офшорний скандал - результат вічної боротьби приватного і державного. І держави більше не хочуть миритися з податковими дірками, через які витікають трильйони.

Якщо це так, то нинішні повідомлення – лише перші ластівки. Принаймні, тим, хто вважає себе світовою елітою, було показано, що їх міцно вхопили за офшори.

Кореспондент ТСН Сергій Швець

Найбільше прямих іноземних інвестицій йде в Україну саме з офшорів

Найбільше прямих іноземних інвестицій йде в Україну саме з офшорів

Повʼязані теми:

Наступна публікація