Папа Франциск у Вірменії говорив про геноцид, за що довелося виправдовуватися Ватикану

Слова понтифіка можуть зашкодити стосункам Святого престолу з Туреччиною.

Папа Римський Франциск відслужив месу на головній площі Єревана разом з сотнею тисяч прочан. У Вірменію він прибув напередодні, але у Ватикані за нього довелося виправдовуватися, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Під час зустрічі із президентом Саркісяном Франциск відійшов від тексту запланованої промови і назвав масові вбивства вірмен в Османській імперії геноцидом. Цим зірвав овації вірменських можновладців. Проте невдовзі прес-секретар Святого престолу виправдовувався за слова понтифіка, назвавши їх непорозумінням та нагадавши, що у Ватикану та Туреччини хороші відносини.

На богослужіння до Папи приїхали люди не тільки з Вірменії, а й з Лівану, Сирії та Іраку. Попри спеку, прочани годинами чекали на главу Католицької церкви. Вірмени кажуть, що візит Папи Римського для них – це вісник миру і справжнє свято. Адже понтифік закликав усіх замість зброї сідати за стіл переговорів та поспівчував вірменському горю. "Завжди існує небезпека, що може затьмарити світло віри. Завжди існує спокуса звести віру до чогось з минулого, до чогось важливого, проте давнього, так, ніби віра була красивою книгою, яку варто тримати в музеї. Однак, якщо закрити віру в архівах історії, вона втрачає свою силу змінювати, втрачає свою живу красу та відкритість до всього", - наголосив Франциск.

Чому за Папу Франциска виправдовувався Ватикан

Чому за Папу Франциска виправдовувався Ватикан

Він прилетів на три дні. Зупинився за 20 кілометрів від Єревана в Ечміадзінському соборі – найбільший місцевій релігійний святині. Це резиденції глави місцевої церкви – католикоса всіх вірмен. Разом із керівниками країни Папа поклав білу троянду до меморіалу жертвам геноциду вірмен 1915 року. До історичного моменту приїзду Папи Франциска вірмени готувалися довго і ретельно. Центральний банк Вірменії навіть випустив пам'ятні медалі, присвячені візиту понтифіка. Головну месу на центральній площі Єревана Франциск відслужить у неділю.

До події долучилася і знімальна група "1+1 медіа". Вона допомогає місцевим операторам зафільмувати історичні кадри і на увесь світ показати промову понтифіка у прямому ефірі. "Ми приїхали на запрошення адміністрації президента. Нас запросили для висвітлення цих подій. Мабуть, це можна назвати благодаттю – для нас це дуже відповідально, і ми можемо пишатися", - розповів менеджер з операційної діяльності Юрій Калиновський.

Місяць тому, у травні, Папа Римський молився за мир в Україні. Під час меси на площі Святого Петра у Ватикані Франциск звернувся до всіх українців і побажав якнайшвидшого припинення війни.

Кореспондент ТСН Тетяна Боковня

Повʼязані теми:

Наступна публікація