Папа Римський: Ніхто не знає, хто почав війну в Україні

Папа Римський: Ніхто не знає, хто почав війну в Україні

Франциск вважає, що війна є екзистенційною проблемою України / Фото: Reuters

За його словами, події на Донбасі є екзистенційною проблемою.

Папа Римський Франциск вважає, що війна є екзистенційною проблемою України.

Про це він сказав на прес-конференції під час перельоту з Мексики до Риму, повідомляє Європравда.

"Україна зараз перебуває у стані війни, страждань, різних інтерпретацій. Щодо самого історичного факту цієї війни кожен має власні ідеї: що це за війна, хто її почав, як, яким чином її завершити", - цитує Папу прес-служба Ватикану.

"Ясно, що це історична проблема, але це і екзистенційна проблема цієї країни, пов'язана зі стражданням", - важає папа.

Також він прокоментував спільну декларацію з патріархом Кирилом: Папа зазначив, що розуміє українців, які відчувають себе зрадженими. Однак, на його думку, це був крок на шляху до припинення війни.

"Особисто я говорив, що мінські угоди слід виконувати, не руйнувати ліктем, те, що написане рукою. Римська Церква, Папа завжди закликали: "Шукайте мир!", - сказав Папа Франциск і нагадав, що він приймав у себе і Порошенка, і Путіна.

Понтифік також додав, що "у зоні конфлікту перебуває нунцій, підтримуючи солдатів, допомагаючи пораненим", і зазначив, що католицька церква також надіслала чимало допомоги для постраждалих, постійно закликаючи до миру й дотримування підписаних угод.

Нагадаємо, що 12 лютого Папа Римський Франциск та патріарх Російської православної церкви Кирило провели історичну зустріч на Кубі. Центральною темою спілкування предстоятелів церков стало гоніння християн. У результаті зустрічі папа та патріарх підписали спільну заяву. У підсумковій декларації зустрічі Франциска і Кирила згадана Україна. Нашій державі в документі присвячено два окремих пункти. В одному з них ідеться про зусилля церкви для зупинки кровопролиття на Донбасі, в іншому - про необхідність подолання розколу православної спільноти України.

Представники Української греко-католицької церкви скептично оцінили зустріч Папи Римського Франциска з патріархом Російської православної церкви Кирилома текст декларації, яку підписали Папа і патріарх, розчарував греко-католиків. 

"Сьогодні багато хто звертався до мене з цього приводу і говорили, що відчувають себе зрадженими Ватиканом, розчарованими половинчастістю правди в цьому документі і навіть непрямою підтримкою з боку апостольської столиці агресії Росії проти України. Я, звичайно, розумію ці почуття", - зазначив предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук).

Крім того, і в Українській православній церкві Київського патріархату висловили розчарування з приводу декларації.

Повʼязані теми:

Наступна публікація